Deepwater Horizon: Kom maar op met die Oscars

Deepwater Horizon vertelt het waargebeurde verhaal van de ramp die plaatsvond op het olieplatform met dezelfde naam in de Golf van Mexico in april 2010.

deepwater_horizon_60082421_st_4_s-low

Plot

Mike Williams (Mark Wahlberg) is hoofd elektrotechniek aan boord van de Deepwater Horizon, een gigantisch drijvend olieplatform op ongeveer 60 kilometer van de kust van Lousiana, en staat aan het begin van een 21-daagse werkperiode op het platform. Bij aankomst op de Deepwater Horizon blijkt dat het controleteam naar huis is gestuurd voordat zij veiligheidstesten konden uitvoeren op het net aangelegde cement op de aanlegplaats van de pomp. Mike Williams gaat samen met leidinggevende Jimmy “Mr Jimmy” Harrell (Kurt Russell) verhaal halen bij BP-baas Donald Vidrine (John Malkovich), waar naar boven komt dat de testen zijn overgeslagen om kosten te besparen. Op het aandringen van Mr Jimmy wordt besloten een negatieve druktest uit te voeren om de druk in de buizen te testen. De eerste test meet een gevaarlijk hoge druk, maar omdat er geen modder naar boven komt uit de pomp, wordt besloten de test op een ander punt nogmaals uit te voeren. Hoewel deze test ook in eerste instantie een hoge druk meet, blijft de test uiteindelijk hangen op nul. Blind vertrouwend op deze uitslag meldt Vidrine dat het tijd is om olie te gaan pompen, en geeft de opdracht te beginnen met het oppompen van modder, ondanks waarschuwend commentaar van meerdere medewerkers. Al snel gaat het mis als vloermedewerker Caleb Holloway (Dylan O’Brien) opmerkt dat er vloeistof naar boven komt op het dek, iets dat niet zou moeten gebeuren. Ondanks het snelle handelen van Holloway, breekt de vloeistof door de afsluiting heen, waardoor dit het dek opspuit en iedereen op het dek wordt weggeblazen. Holloway weet met enkele andere medewerkers uiteindelijk de pijp weer af te sluiten, maar door de enorme druk in de pijp, schiet het mengsel van modder en olie opnieuw door de blokkades heen, deze keer ook in de pompkamer van het platform. Door het vrijkomen van oliedampen volgt er een gigantische explosie, die het hele platform in lichtelaaie zet. Voor de medewerkers verandert het werk op de Deepwater Horizon in een angstaanjagende strijd om te overleven, waarbij de acties van onverwachte helden de levens van vele collega’s weten te redden.

 

Een film als nooit tevoren

Dit is bij verre één van de meest indrukwekkende films die ik ooit heb gezien. Het verhaal wordt ook ongelooflijk goed opgebouwd. In het begin van de film wordt het werk van hoofdpersonage Mike Williams heel begrijpelijk geïntroduceerd, aan de hand van een spreekbeurt die zijn dochter die dag zou gaan geven. Door middel van kindertaal wordt het ingewikkelde beroep waar de film om draait heel simpel uitgelegd, waardoor de kijker niet gelijk met vragen komt te zitten. Ook de verschillende personages worden heel subtiel geïntroduceerd, aan de hand van een zoektocht naar informatie. Op deze manier wordt binnen vijf a tien minuten een veelheid aan personages een waardige achtergrond gegeven zonder dat het vervelend is of zelfs op zo’n manier wordt geïnterpreteerd, omdat het naadloos past binnen het verhaal. Het is geen actiefilm. Zo is het ook niet bedoeld en daar zijn de makers heel trouw aan gebleven. Het is een rampenverhaal. Het begint niet gelijk met actie, er is een opbouw. Het eerste uur van de film wordt dan ook uitsluitend besteed aan het leggen van een basis, het introduceren van de feiten, zodat de kijker begrijpt hoe dit had kunnen gebeuren. De ramp kwam niet uit de lucht vallen, er ging een proces aan vooraf. Dit wordt heel zorgvuldig verteld. Voor de ongeduldige kijker kan dit wellicht te lang duren, maar aan het eind van de film begrijp je dat dit nodig was om de essentie van de ramp uit te kunnen beelden. Na de explosie wordt de film pas echt een meesterwerk, ook door de overweldigende prestaties van de acteurs. De strijd om te overleven wordt uit alle verschillende ooghoeken zo realistisch verteld. Niet alleen de medewerkers op het schip zelf, maar ook de reacties op het nabijgelegen schip, dat als reddingsschip zal gaan functioneren, in de meldkamer en bij de families van de medewerkers worden op een hartverscheurende manier belicht. Er wordt zelfs op een gruwelijke manier een indruk gegeven van het effecten op het milieu en de dieren binnen het leefgebied. Deepwater Horizon is een complete vertelling van de afschuwelijke gebeurtenissen op een manier die de kijker nog lange tijd bij zal blijven.

DWH_D_19_05777.NEF

Trouw aan de waarheid

Extra aandacht moet worden gegeven aan hetgeen wat voor mij deze film pas echt naar een onevenaarbaar niveau tilt. Het film toont namelijk zoveel respect tegenover de mensen die werkelijk betrokken waren bij de ramp. Het maakt heel duidelijk dat dit niet alleen een film is, de gebeurtenissen die we zien zijn echt gebeurd en de film zorgt er ook voor dat we dat weten. Aan het eind van de film wordt zelfs een eerbetoon gegeven aan de elf medewerkers die zijn omgekomen aan boord van de Deepwater Horizon, op een zeer ontroerende manier. Na de film te hebben gezien heb ik ook veel zitten lezen over de ramp, waardoor ik erachter ben gekomen dat de film de ware gebeurtenissen tot op het kleinste detail hebben gevolgd. Ze hebben geen sensatie toegevoegd of geprobeerd het verhaal indrukwekkender te maken, maar ze hebben geluisterd naar de slachtoffers en hebben er alles aan gedaan om hun verhaal waarheidsgetrouw te vertellen. Dit is iets waar ik de makers enorm dankbaar voor ben en ook hetgeen dat deze film uniek maakt.

deepwater_horizon_60082421_st_2_s-low

 

Adembenemend acteerwerk

Het valt niet te ontkennen dat een groot deel van de impact die deze film maakt te danken is aan de prestaties van de acteurs. Mark Walhberg’s acteerwerk is adembenemend, het klopt van begin tot het eind. We zien niet alleen de primaire reacties van Williams op het scherm, Walhberg weet ook de emotionele impact van de ramp achteraf goed weer te geven. De breakdown van het personage aan het eind van de film is zo realistisch weergegeven dat ik er kippenvel van kreeg.

Ook Kate Hudson moet benoemd worden. In de rol van Mike Williams’ vrouw, Felicia, is ze bijna geheel alleen verantwoordelijk voor het uitbeelden hoe de situatie was voor de families thuis en ze weet dit te doen op een manier die mij menigeens tot tranen bracht. Subtiel en toch zo geloofwaardig van het moment dat ze zich realiseert dat er iets mis is tot de wanhopige strijd om informatie te krijgen die niemand weet te hebben.

Ook Kurt Russell, John Malkovich, Gina Rodriguez en Dylan O’Brien brengen hun personages tot leven op een manier die zeker het benoemen waard is.

 

Conclusie

Deepwater Horizon was zich absoluut voegen bij de top van de filmwereld. Het is zonder twijfel een film die je gezien moet hebben. Het is maar te hopen dat er Oscars in het verschiet liggen voor deze film, want ik heb al in geen tijden een film gezien die dit zo verdiende als Deepwater Horizon. Fenomenaal!

 

Film informatie

Titel: Deepwater Horizon
Regie: Peter Berg
Cast: Mark Wahlberg, Kate Hudson, Dylan O’Brien, Kurt Russell, John Malkovich, Gina Rodriguez
Speelduur: 109 minuten
Releasejaar: 2016
Oordeel: ★★★★★

The following two tabs change content below.

Rebecca Hagens

Latest posts by Rebecca Hagens (see all)

2 thoughts on “Deepwater Horizon: Kom maar op met die Oscars

  1. Door je enthousiasme krijg ik ook zin deze te gaan zien!:) Oscars lijken mij op voorhand te hoog gegrepen (gezien het type film dat daar vaak genomineerd wordt, dit soort films grijpen daar meestal toch naast), maar we zullen zien.

Leave a Reply