Recensie: Racing Extinction

Racing Extinction is een documentaire die op 13 april in de winkels ligt. Wij kregen de film van Sony op DVD om een recensie te kunnen schrijven. Hieronder vind je onze recensie. Voor meer informatie kan je ook www.racingextinction.nl bezoeken.

Samenvatting

De Oscar-winnende regisseur Louie Psihoyos brengt een groep kunstenaars en activisten samen in een undercover operatie om de verborgen wereld van bedreigde diersoorten bloot te leggen en hen voor uitsterven te behoeden. Over de hele wereld infiltreren ze de gevaarlijkste zwarte markten en gebruiken de nieuwste technologieën om het verband tussen de koolstofuitstoot en uitsterven aan het licht te brengen. Racing Extinction laat prachtige, nooit eerder vertoonde beelden zien, die uw kijk op de wereld absoluut zullen veranderen.

_B0A3102_credit OPS

Racing Extinction

De titel van de documentaire geeft al een duidelijk beeld wat ze willen bereiken, het doel in de hele documentaire is het stoppen van het verliezen van diersoorten. In Racing Extinction wordt het verhaal duidelijk uitgezet dat we onderweg zijn naar het volgende moment dat massaal diersoorten uitsterven. Hiervan hebben we er in het verleden al vijf gehad, waarvan de meest bekende de Dinosaurussen zijn.

Racing Extinction verteld waarschijnlijk niet iets wat de meeste mensen nog niet gehoord hebben. Maar het verhaal zoals het verteld wordt houdt wel de aandacht vast van de kijken. Maar ook de grafische beelden die getoond worden van bijvoorbeeld het slachten van haaien zijn duidelijk genoeg om niet meer van je netvlies te verdwijnen. Hierdoor maakt Racing Extinction een duidelijk verschil met andere documentaires over dit onderwerp. Juist de combinatie van achtergrond verhalen, de bijbehorende beelden en een opsomming van feiten zorgen ervoor dat je niet hoeft te twijfelen over wat er verteld wordt.

Racing Extinction

Behalve alle negatieve dingen worden ook de goede dingen die gebeuren uitgelicht.  Dit zorgt ervoor dat de hele documentaire niet alleen over de slechte dingen praat maar ook de goede oplossingen en vredige acties die moment gebeuren zien. Dit zorgt ervoor dat de documentaire luchtig genoeg blijft om te blijven kijken, het laat zien dat het niet alleen maar slecht is zoals we op dit moment met de wereld omgaan.

Het doel van de documentaire is natuurlijk dat we beter omgaan met de wereld. Maar de film roept niet op om nu met zijn alle te gaan demonstreren. Racing Extinction vraagt je om 1 ding in je leven te veranderen om te wereld te verbeteren. En deze dingen die ze vragen zijn niet eens grote dingen. Denk bijvoorbeeld aan: Stop met het eten van vlees voor 1 dag per week een jaar lang. Koop alleen verantwoordelijk gevangen vis zodat de visstand op orde blijft. En koop geen foute souvenirs, als mensen geen interesse meer hebben in de foute souvenirs van beschermde dieren en planten dan hoeven deze ook niet geslacht of gekapt te worden. Dit zijn allemaal kleine dingen die wel een groot verschil kunnen maken. En dit maakt Racing Extinction met feiten en op een visuele manier duidelijk.

Manta rays are lined up at a fishing market in Indonesia.
Manta rays are lined up at a fishing market in Indonesia.

Conclusie

Toen ik het aanbod kreeg om deze een recensie te schrijven over de documentaire hoefde ik niet te twijfelen. Ik deel de mening die wordt getoond in deze documentaire op veel gebieden. Hierdoor wordt bijvoorbeeld Filmgeek ook groen gehost, en ik heb ik me in het verleden ingezet voor een aantal goede doelen. Hierdoor is mijn mening misschien beïnvloed. Maar de feiten die worden uitgezet in de documentaire worden goed onderbouwd en begrijpelijk neergezet. Hierdoor is het ook zeer goed te volgen op het moment dat je niks of tegen het onderwerp zou zijn. Ik zou hem zelf graag aan iedereen willen aanraden als basis materiaal. We moeten niet vergeten dat de wereld daadwerkelijk veranderd, als je dit niet gelooft gebruik dan deze DVD als referentie materiaal en bekijk je mening dan nog een keer. Wil je ook actief worden op het gebied van de natuurbescherming? Kijk dan op de site van het WNF.

Afbeeldingen galerij

Informatie

Titel: Racing Extinction
Regie: Louie Psihoyos
Speelduur:
105 minuten
Releasejaar:
2016
Oordeel: ★★★★★

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

1 thought on “Recensie: Racing Extinction

Leave a Reply