Bioscoop

Een bioscoop, ook wel cinema genoemd in Vlaanderen is een uitgaansgelegenheid voor het bekijken van films. Tenminste dit was de bedoeling van een bioscoop. Tegenwoordig kan je ook naar opera, ballet en of games kijken in de bioscoop, soms zelfs via een live-stream. Hiermee is de bioscoop dus veel meer dan alleen films geworden.

Soorten Bioscoop

Bij moderne bioscopen maken we onderscheid tussen drie soorten, namelijk:

  • Megaplex, meer dan 14 zalen.
  • Multiplex, tussen de 7 en 14 zalen.
  • Cityplex, tot 7 zalen.

Nederland heeft op dit moment ongeveer 140 bioscopen door het hele land verspreid. De meeste hiervan zijn van een grote keten zoals Pathé, Vue, Wolff en Kinepolis. In België zijn de grote namen: Kinepolis, UGC, Utopolis en Euroscoop. Maar er bestaan op dit moment gelukkig ook nog veel losstaande bioscopen. De losstaande bioscopen werken dan wel weer samen via Cineville.

Het beschrijven van iedere bioscoop is natuurlijk een onmogelijke taak, maar we heten filmgeek.nl omdat we van films houden, en films draaien in de bioscoop. Dus de grootste of speciale bioscopen zullen zeker een plekje op onze website krijgen. Hieronder vind je een wat we al beschreven hebben.

Nederland

Wolff Camera – De langst geopende bioscoop van Nederland in hartje Utrecht.
Kinepolis Jaarbeurs – De nieuw geopende bioscoop in Utrecht.

België

Coming Soon

 

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.