Wolff Camera

Wolff Camera, was velen jaren de oudste nog werkende bioscoop van Nederland. De Bioscoop werd geopend in 1909 en werd in 2015 na 106 jaar gesloten. De bioscoop maakte jarenlang deel uit van de bioscoopketen Wolff Bioscopen, maar toen Wolff Bioscopen gekocht werd door Kinepolis gekocht werd viel het doek voor de Bioscoop Camera. Eigenlijk is dit niet zo heel verbazend, want de bioscoop had maar twee zalen en een maximale capaciteit van 504 mensen. Maar toch is het dan jammer dat een stukje geschiedenis verdwijnt.

Flora-Bioscoop

Een stukje geschiedenis

Flora Bioscope Theater opende zijn deuren in 1909 in het stadskasteel Blijdenstein aan de Oudegracht 156 te Utrecht. De bioscoop werd opgericht door twee duitsers genaamd H.F.A Lubbe en E. Wulff. Voor de beide heren was dit hun tweede bioscoop in Nederland, een jaar eerder hadden de heren ook in Groningen een bioscoop geopend.

In de beginjaren was er een explicateur in dienst voor de geluidsloze films. Explicateur? Een Explicateur was iemand in dienst van een bioscoop die een geluidsloze film voorzag van commentaar en ook kleine geluidseffecten kon maken, dit gebeurde live bij de film. In de eerste jaren ging het zeer goed met de bioscoop, het idee sloeg aan en er werden zelfs grote buitenlandse films getoond.

in 1929 had Flora Bioscope Theater de Nederlandse primeur te pakken met het vertonen van een geluidsfilm. Dit gebeurde in hetzelfde jaar dat de bioscoop werd verkocht aan C. Barnstijn. C. Barnstijn was de broer van de Nederlandse filmpionier Loet Barnstijn. Met de nieuwe eigenaar werd het pand volledig verbouwd. Ook zorgde de nieuwe eigenaar ervoor dat er Polygoon-journaals werden opgenomen en getoond voor het Utrechtse publiek. In 1937 kreeg de bioscoop een super moderne projector, dit had alleen wel tot gevolg dat de bioscoop alweer verbouwd moest worden vanwege de slechte akoestiek.

In 1939 nam A.F Wolff de eigendom van de bioscoop oven. Tot de sluiting van de bioscoop in 2015 bleef het eigendom van Wolff Bioscopen, en enkel in de periode 1940 – 1945 bemoeide A.F Wolff zich niet persoonlijk met deze vestiging. In 1956 kocht Wolff Bioscopen het pand dat zich naast de bioscoop bevond, en door middel van een grote verbouwing kreeg het toen eindelijk twee zalen. Na de verbouwing kwam er ook een nieuwe naam: Wolff Camera waarbij de kleinere zaal Wolff Studio genoemd werd. Hiermee werd ook een nieuwe doelgroep binnengehaald. Wolff Studio deed vooral Arthouse films, waar Wolff Camera de betere publieksfilms draaide.

Wolff Camera Studio 2

De bioscoop haalde in de jaren 60 even grote naamsbekendheid door het organiseren van de Cinemanifestatie. Hiervan werden in totaal 6 edities gehouden in de Wolff Camera bioscoop. In 2015 toen Wolff dus verkocht werd kwam ook direct het nieuws naar buiten dat de bioscoop zijn deuren moest sluiten.

Gegevens

Opgericht door: H.F.A Lubbe /  E. Wulff
Opening: 23 december 1909
Sluiting: 15 maart 2015
Adres: Oudegracht 154- 156, Utrecht
Aantal zalen: 2
Totale Capaciteit: 504

Afbeeldingen

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.