Cosplay interview met NerdyGeekyFanboy

In deze rubriek stellen wij vragen aan iemand die bezig is met Cosplay. Wij willen graag weten wie aan deze bijzondere hobby doen, waarom en hoelang al. Vandaag geven we het woord aan Joost Zuijderduijn (21), online beter bekend als NerdyGeekyFanboy.

20150328_114301
Finn the Human

Wanneer en hoe ben je betrokken geraakt bij Cosplay? 

De eerste keer dat ik ging cosplayen maakte ik een kostuum van Jack Frost voor een feestje, niet wetende dat ik in principe aan het cosplayen was. Ik wist wel dat mensen verkleed naar evenementen gingen, maar zelf was ik nog nooit op een conventie geweest. Toen Dutch Comic Con 2015 bekend werd gemaakt, kocht ik een kaartje en besloot ik te gaan cosplayen als Finn the human uit Adventure Time en toen kwam ik echt in het cosplaywereldje terecht.

Welke karakters gebruik gebruik je? En waarom die, zit hier een
verhaal achter? 

Ik gebruik meestal karakters die ik zelf erg leuk vind als cosplay of als ik weet dat een karakter makkelijk te maken is. Voor mijn cosplay van Finn hoefde ik niet al te veel te maken of uit te zoeken, en daarbij ben ik een groot fan van Adventure Time, waardoor ik graag wilde cosplayen als Finn! Ook probeer ik karakters uit te zoeken die qua uiterlijk wat op mij lijken, zodat het hele totaalplaatje klopt.

Wat is je favoriete evenement, waar kijk je elk jaar naar uit? 

n Nederland ben ik echt gek op Dutch Comic Con, mijn eerste conventie die meteen een hele beleving was! Dutch Comic Con van 2016 vond ik ook stukke beter dan het jaar ervoor, ze boeken echt vooruitgang in hun organisatie! Eind juli is er altijd London Film and Comic Con, waar ook een verdieping gewijd is aan Young Adult boeken (waar ik echt gek op ben), dus de afgelopen twee jaar was ik rond die tijd in Londen te vinden! Deze twee evenementen zijn echt de hoogtepunten uit mijn jaar en kijk ik maanden van te voren naar uit.

Hoe reageert je omgeving op de Cosplay? 

Bijna iedereen die hoort over mijn cosplays reageert erg positief. Meestal willen mensen altijd wat foto’s zien van mijn cosplay en melden ze meteen dat ik enorm lijk op het karakter dat ik aan het cosplayen ben. Mijn vader vindt de hele cosplaywereld behoorlijk gek en nerdy, maar daar kan ik gelukkig nog erg om lachen.

P1060981

Hoeveel tijd spendeer je gemiddeld per maand aan Cosplay? 

Aangezien ik niet hele moeilijke karakters uitkies om te cosplayen, spendeer ik niet heel veel tijd aan Cosplay. Meestal een maandje voor een conventie ga ik opzoek naar de spullen die ik nodig heb en tot nu toe weet ik altijd een week voor een conventie mijn Cosplay compleet te hebben.

Maak je de outfits zelf? Of koop je ze liever? 

Ik probeer zo veel mogelijk zelf te maken, anders heb ik nog een tante die heel goed is met een naaimachine. Zij heeft meerdere keren geholpen als ik iets niet kon maken, zij helpt mij altijd uit de brand! Wie weet koop ik ooit een outfit als de cosplay te lastig is om te maken, mocht ik veel geld hebben…

Zijn er dingen waar je je aan ergert als je bezig bent met Cosplay? 

Het is vervelend als iets niet helemaal werkt als je alles af hebt, het is zonde als je uiteindelijk teleurgesteld raakt door je eigen Cosplay omdat het niet precies is wat je ervan verwachtte. Soms kan de tijdnood ook behoorlijk wat stress veroorzaken…

Wat is je mooiste Cosplay herinnering? 

IMG_6929Tijdens London Film and Comic Con afgelopen juli ging ik cosplayen als Peeta Mellark van The Hunger Games in zijn bakkerskleding, inclusief brood. Ik zocht het hele weekend naar een Katniss Everdeen, waar ik mijn stuk brood aan kon geven. De hele conventie wist van mijn bestaan af en hoopte ontzettend dat ik haar kon vinden, want iedereen zei dat ze een Katniss rond zagen lopen op de conventie! Op de laatste dag wilde ik bijna vertrekken, maar tijdens mijn laatste rondje zag ik Katniss en rende ik op haar af! Meteen werden er vele foto’s gemaakt van dit moment (zelfs door de organisatie van de conventie) en barstte social media los. Ik gaf ook aan de cosplayende Katniss mijn stuk brood, wat ze fantastisch vond. Een moment dat ik nooit zal vergeten!

Wat is je vreemdste Cosplay herinnering? 

Tijdens Tsunacon 2016 was ik op de conventie als Barry (karakter uit de game Pokémon Diamond and Pearl) en telkens was er een groepje die mijn naam luidop zat te joelen toen ze mij zagen. Weinig mensen cosplayen als Barry, dus wie weet was een grote juichkreet het dus waard?

Mensen die aan Cosplay doen zijn natuurlijk ook “gewoon mensen” wat doe jij in het dagelijks leven? 

Ik begin dit jaar aan mijn tweede jaar economie & bedrijfseconomie op de universiteit en daarnaast ga ik nog als bijbaantje bijles geven. Ook blog ik onder de naam NerdyGeekyFanboy over conventies, series, films, boeken, muziek, games en meer.

Wat motiveert jou elke keer weer om aan een volgende cosplay te beginnen? (vraag van Valerie)

De verwachtingen die ik maak als ik uiteindelijk de cosplay af heb en kan gaan dragen. Hoeveel mensen zullen mijn cosplay herkennen? Welke mensen cosplayen als een karakter uit dezelfde fandom? Zou ik merchandise op een conventie kunnen vinden die past bij mijn cosplay? Ik sta dan te springen om snel aan de slag te gaan!

Wat zou jij de volgende willen vragen? 

Als je drie verschillende cosplays van jezelf zou kunnen combineren tot een enorme cosplay, welke drie outfits zou je dan uitkiezen?

We bedanken Joost voor zijn tijd en de leuke antwoorden. We zijn blij dat hij Katniss zijn brood heeft kunnen aanbieden. Wat een leuke foto heeft dat opgeleverd! Wil jij meer van hem weten? Lees dan zijn blog of volg hem op Facebook en Twitter.

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply