Cosplay Interview met Voscosplayandcostumes

Regelmatig lichten wij iemand uit die aan cosplay doet. Wij willen graag weten wie aan deze bijzondere hobby doen, waarom en hoelang al. Vandaag geven we het woord aan Voscosplayandcostumes (23).

edit5
Credits: Feanwee
Wanneer en hoe ben je betrokken geraakt bij Cosplay? 

Ik ben betrokken geraakt bij cosplay door een avatar op de legende van Aang forum waar ik ongeveer 9 jaar geleden op zat. ik vond dit een hele leuke serie en kwam toen mensen tegen die zich verkleedde als de karakters ervan en ik herinner me nog hoe ongelooflijk cool ik dat vond en ik wou dat ik dat kon.

Ik ben pas echt cosplays gaan maken toen mijn twee beste vrienden dat 3 jaar geleden ook deden en zij hebben mij het naaien aangeleerd. Zonder hen was ik waarschijnlijk nooit echt begonnen met cosplays maken of pas veeeel later dus ik waardeer het zo erg dat ze de tijd hebben genomen om mij te helpen.

Ik zie het ook als een taak van een cosplayer om andere cosplayers te helpen. Je hoeft niet aan iedereen naailes te geven, maar tips voor goede pruikenwinkels of hoe een bepaalde naaitechniek heet zodat je het op youtube op kunt zoeken, helpt al echt enorm.

Welke karakters gebruik gebruik je? En waarom die, zit hier een verhaal achter? 

Ik cosplay meestal vrouwen, omdat ik me hier het meest comfortabel in voel. Vaak kies ik voor karakters die ik leuk vind en waarvan ik de kostuums interessant vind. Ik probeer altijd iets te kiezen waarvan ik iets kan leren, zoals bijvoorbeeld mijn Shae (Game of thrones cosplay). Die heb ik gekozen omdat ik graag embroidery wou leren.

Tegenwoordig probeer ik ook historische kleding te maken. Dat is technisch gezien geen cosplay, omdat je meer bezig bent met dingen van een bepaalde tijd te maken dan iets na te maken van een tv serie of andere media. Ik ben bijvoorbeeld nu bezig met een middeleeuwse jurk en het is super leuk om veel onderzoek te doen naar hoe die kleding er nou precies uitzag en de details goed te krijgen. Het is anders dan cosplay, omdat je meer creatieve vrijheid hebt, maar bij cosplay is het juist ook heel leuk dat je bezig bent met iets zo goed mogelijk na maken.

edit2
Credits: Laviniacosplay
Wat is je favoriete evenement, waar kijk je elk jaar naar uit? 

Mijn favoriete buitenlandse evenement is voormalig hobbitcon (het is dit jaar gestopt en verandert in Magiccon) Dit is de conventie waar ik 3 jaar geleden voor het eerst zelf een cosplay voor had genaaid en ik heb hier zo veel leuke mensen ontmoet. Daarnaast ben ik een gigantische Tolkien nerd en het is geweldig om op een plek te zijn met mensen die allemaal ook van Tolkien zijn verhalen houden.

Mijn favoriete Nederlandse evenement is Castlefest. De sfeer is daar altijd geweldig en het is gewoon een klein stukje paradijs waar je lekker in kostuum rond kunt lopen en kan genieten van de mensen, de kraampjes en het heerlijke eten. Het helpt ook dat het een super mooie locatie is dus als je op een conventie ook mooie foto’s wilt maken (wat altijd moeilijk gaat als het bijvoorbeeld binnen in een hal is) dan is dat ideaal.

edit6
Credits: Laviniacosplay
Hoe reageert je omgeving op de Cosplay? 

Ik merk dat mijn omgeving positief reageert op mijn cosplays. Zelfs mijn oma die geen idee heeft wat cosplay is en geen eens een computer heeft, vind het leuk om mijn cosplays te zien. Ik denk dat ze  een soort van geaccepteerd hebben dat ik een beetje raar ben en dat ze het fijn vinden dat ik iets gevonden heb dat ik leuk vind om te doen.

Hoeveel tijd spendeer je gemiddeld per maand aan Cosplay? 

Als ik druk met school ben dan kunnen er soms maanden voorbij gaan zonder aan cosplay te werken, omdat als ik aan iets begin ik het slecht los kan laten en niet kan stoppen totdat het af is. Als ik vrij ben dan stort ik mijzelf er echt op en besteed ik denk ik iets van 30/40 uur per maand aan cosplay.

Maak je de outfits zelf? Of koop je ze liever? 

Ik maak alles zelf, omdat ik helemaal verliefd ben geworden op naaien dus ik vind het ook super leuk om te doen. Ik denk dat er niks mis is met cosplays kopen vooral als je niet de tijd/ ruimte hebt om kostuums te maken. Wel koop ik soms nog dingen zoals props, want daar ben ik niet zo goed in en dat vind ik ook minder leuk om te doen. Bijvoorbeeld voor mijn Thranduil cosplay heb ik de kroon gecommisioned bij een goede vriendin van me. omdat toen ik het zelf probeerde te maken het echt een ramp werd en toen heeft zij een super mooie kroon gemaakt wat mij zelf nooit was gelukt. Daarnaast koop ik natuurlijk mijn schoenen en pruiken enzo want dat zou echt enorm lastig zijn en veel tijd kosten om zelf te maken.

Zijn er dingen waar je je aan ergert als je bezig bent met Cosplay? 

13096123_987929607926811_5352350943614703800_n
Credits: Laviniacosplay
Ik haat het zo erg als je per ongeluk iets verkeerd naait en je moet dat stomme kleine seamripper dingetje pakken en alles steek voor steek er weer uit gaan trekken! Verder kan ik mijzelf heel erg tegen zitten en als iets niet wordt zoals ik dat in mijn hoofd zie dan krijg ik heel erg de zin om alles uit het raam te gooien. Vaak komt het wel weer goed, maar het is soms zo frustrerend vooral als je iets per se voor een bepaalde conventie af wilt hebben.

Wat is je mooiste Cosplay herinnering? 

Mijn mooiste cosplay herinnering is tijdens hobbitcon. We gingen daarbij met een groep cosplayers in een cirkel zitten en hobbitliedjes zingen. (Een van onze vriendinnen heeft een gitaar en kan echt super goed zingen) Het is een soort traditie geworden om dit elke hobbitcon te doen en het eindigt altijd met dat iedereen loopt te huilen omdat we het vaak de laatste dag doen vlak voordat iedereen weg gaat. (er zijn filmpjes van te vinden online https://www.youtube.com/watch?v=JtY4OB462w8)

edit 4
Credits: Hallo Hanna
Wat is je vreemdste Cosplay herinnering? 

Op MCM twee jaar geleden kwam er iemand op mijn af voor een foto en vond het een goed idee om “don’t worry i’m not gonna rape you” in mijn oor te fluisteren. Ja, daarbij voelde ik mij absoluut niet oncomfortabel ofzo. Achteraf stom dat ik ook nog met hem op de foto ben gegaan, maar op zo een moment weet je niet zo goed wat je moet doen.

Mensen die aan Cosplay doen zijn natuurlijk ook “gewoon mensen” wat doe jij in het dagelijks leven?

Op het moment ben ik half aan maatschappelijk werk aan het studeren en ik werk bij de broodafdeling bij een biologische supermarkt.

Wat zou jij de volgende willen vragen? 

Op welke cosplay ben je het meest trots?

We bedanken Voscosplayandcostumes voor haar tijd en haar uitgebreide antwoorden op onze vragen. Deze lieve vrouw heeft veel goede ideeën en maakt het grootste deel van haar cosplays zelf. Dat is heel erg gaaf om te zien. Wil je meer over haar weten? Kijk dan op Facebook.

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

1 thought on “Cosplay Interview met Voscosplayandcostumes

Leave a Reply