De betekenis van FN-2187

FN-2187 is het Stormtrooper nummer van Finn in Star Wars: The Force Awakens. Finn is een Stormtrooper met een vrij lage rang die helpt in de schoonmaak. In  de film wordt hij door Poe Dameron gered en krijgt hij voor het eerst in zijn leven een naam. Nu kan je natuurlijk denken FN-2187 is gewoon een random nummer. Maar nee, niks bij J.J Abrams is random. Het nummer moest iets betekenen, en de die-hard Star Wars fan wist waarschijnlijk gelijk al de betekening van FN-2187.

Star Wars: The Force Awakens L to R: Finn (John Boyega) and Poe Dameron (Oscar Isaac) Ph: David James © 2015 Lucasfilm Ltd. & TM. All Right Reserved.

Voor de betekening van FN-2187 binnen Star Wars moeten we terug naar Star Wars: A New Hope. In deze film word Princess Leia Organa vastgehouden aan boord van de Death Star 1. Het nummer van de gevangeniscel is 2187. Echter blijft de betekenis van het nummer daar niet bij. In eerdere interviews gaf George Lucas aan in een interview dat het nummer van de gevangeniscel een referentie was naar de film 21-87 uit 1964.

Princess_Leila_Cell

Wat is er nou zo speciaal aan de film 21-87 uit 1964? Eerlijk ik heb geen idee… Ik heb hem hieronder toegevoegd dus als je hem wilt kijken ga je gang. Maar toen George Lucas de samengestelde edits van 21-87 zag, ging blijkbaar bij hem het vuur branden voor de liefde van het bewerken van films. Volgens Walter Murch een vriend en oud klasgenoot van George Lucas heeft de Film 21-87 George laten zien dat je van het bewerken van oude filmpjes en het samenvoegen ervan een frisse nieuwe film kan maken. Iets wat hij later ook met Star Wars deed.

Nu zit 2187 niet alleen in Star Wars, het komt terug in de hele carrière van George Lucas. Zijn eerdere film THX 1138 4EB vind plaatst in het jaar 2187. De latere versie draait ook nog om de fictieve datum 21/87. In Star Wars wordt Leia dus vastgehouden in Cell 2187 en heeft Finn het nummer FN-2187. Blijkbaar verwijst FN-2187 dus in George Lucas zijn carrière naar hoe het ooit voor hem begon.

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

Leave a Reply