De kijk van Koolhoven

Martin Koolhoven, de VPRO en Eye Filmmuseum gaan een unieke samenwerking aan. Alle afleveringen van het tweede seizoen van VPRO’s ‘De kijk van Koolhoven’ krijgen een dag voor uitzending op NPO 3 een bioscooppremière in Eye. Vanaf donderdag 20 februari is het zesdelige programma wekelijks te zien op het grote doek in Eye. Regisseur en filmkenner Martin Koolhoven kiest daarbij ook een hoofdfilm die aansluit bij het thema van de desbetreffende aflevering en voorziet die van een inleiding.

Van remake tot buitenaardse wezens

In de serie previews – altijd op donderdag, behalve aflevering 6 op dinsdag – bespreekt Martin Koolhoven de huidige hausse van remakes en sequels, selecteert de beste Europese misdaadfilms, kijkt naar hoe buitenaardse wezens in speelfilms worden neergezet, gaat in liefst twee uitzendingen dieper in op het fenomeen American Gangster en kijkt tot slot naar tijdreisfilms.

Donderdag 20 februari is de keuzefilm Little Shop of Horrors (Frank Oz, 1986) te zien bij de aflevering Sequels and Remakes; 27 februari presenteert Koolhoven na de aflevering Eurocrime de keuzefilm Investigation of a Citizen Above Suspicion (Elio Petri, 1970); 5 maart is de keuzefilm The Hidden (Jack Sholder, 1970) te zien bij de aflevering Aliens; 12 maart kiest Koolhoven Scarface (Brian De Palma, 1983) voor de aflevering American Gangsters 1, en 19 maart is State of Grace (Phil Joanou, 1990) te zien na de aflevering American Gangsters 2. Tot slot, op dinsdag 24 maart: Time After Time (Nicholas Meyer, 1979), bij de aflevering Tijdreizen.

Bekend gezicht

Koolhoven is geen onbekende in het filmmuseum. Behalve ‘De kijk van Koolhoven’ (VPRO) presenteert hij in Eye ook ‘De keuze van Koolhoven’, waarin hij zijn favoriete speelfilms laat zien en praat over alles wat film de moeite waard maakt, in het bijzonder de rijke geschiedenis van de genrefilm. Voor de aanstaande Keuze van Koolhoven (23 januari) neemt Martin ‘The Night of the Indiana Jones Rip-Offs’ als thema. Als keuzefilm die avond de film High Road to China (Brian G. Hutton, 1983).

Overzicht

 • 20 februari (Eye), 21 februari (VPRO): Sequels and Remakes; keuzefilm Little Shop of Horrors (Frank Oz, 1986)
  27 februari (Eye), 28 februari (VPRO): Eurocrime; keuzefilm Investigation of a Citizen Above Suspicion (Elio Petri, 1970)
  5 maart (Eye), 6 maart (VPRO): Aliens; keuzefilm The Hidden (Jack Sholder, 1970)
  12 maart (Eye), 13 maart (VPRO): American Gangsters 1; keuzefilm Scarface (Brian De Palma, 1983)
  19 maart (Eye), 20 maart (VPRO): American Gangsters 2; keuzefilm State of Grace (Phil Joanou, 1990)
  24 maart (Eye), 25 maart (VPRO): Tijdreizen; keuzefilm Time After Time (Nicholas Meyer, 1979)
The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

Leave a Reply