De Nederlandse Filmnacht: Instinct op 27 september in 20 filmtheaters

Tijdens de Nederlandse Filmnacht op vrijdag 27 september vertonen twintig filmtheaters onder de vlag van het Nederlands Film Festival de nieuwe Nederlandse film Instinct. Instinct is het regiedebuut van Halina Reijn en tevens de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2019. De hoofdrollen worden gespeeld door Carice van Houten en Marwan Kenzari. Deze voorpremres vinden plaats op dezelfde avond als de rode loper-première van Instinct. De Nederlandse Filmnacht omvat film, thematische verdieping en een speciaal georganiseerd randprogramma.

Instinct

Carice van Houten speelt in de psychologische thriller Instinct Nicoline, een psychologe in een TBS-kliniek die verstrikt raakt in een machtsspel met haar cliënt Idris. Idris, gespeeld door Marwan Kenzari, staat op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Nicoline is sceptisch en probeert zijn verlof te verhinderen, waardoor Idris langzaam transformeert in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag.

Bijrollen zijn voor onder meer Marie-Mae van Zuilen, Ariane Schluter, Betty Schuurman, Pieter Embrechts, Tamar van den Dop, Robert de Hoog, Juda Goslinga en Akwasi Owusu Ansah. Het scenario van Instinct is geschreven door Esther Gerritsen op basis van een idee van Halina Reijn naar aanleiding van ware gebeurtenissen.

Locaties

De twintig deelnemende theaters zijn:

 1. De Cacao Fabriek, Helmond
 2. Chassé Theater & Cinema, Breda
 3. Filmhuis Alkmaar, Alkmaar
 4. Filmhuis Bussum, Bussum
 5. Filmhuis de Domijnen, Sittard
 6. Filmhuis Den Haag, Den Haag
 7. Filmtheater de Fabriek, Zaandam
 8. Filmtheater Gigant, Apeldoorn
 9. Filmtheater Hilversum, Hilversum
 10. Focus Filmtheater, Arnhem
 11. Filmschuur, Haarlem
 12. Hoogt on Tour – locatie: de Nijverheid, Utrecht
 13. Het Ketelhuis, Amsterdam
 14. De Klinker, Winschoten
 15. LantarenVenster, Rotterdam
 16. De Lieve Vrouw Theater en Filmhuis, Amersfoort
 17. Lumière, Maastricht
 18. LUX, Nijmegen
 19. Luxor, Zutphen
 20. Natlab, Eindhoven

De Nederlandse Filmnacht
Dit is de vijfde editie van de Nederlandse Filmnacht. Eerdere edities van de Nederlandse Filmnacht stonden in het teken van Stop Acting Now (2016), Broers (2017), Niemand in de Stad (2018) en Dirty God (2019). De Nederlandse Filmnacht brengt de Nederlandse artistieke film dichter bij het publiek en wordt georganiseerd door het NFO (Nederlands Filmtheater Overleg), Eye Filmmuseum, het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Deze editie komt tot stand in samenwerking met September Film en de deelnemende filmtheaters. Instinct is geproduceerd door Topkapi Films in samenwerking met Man Up, het productiebedrijf van Halina Reijn en Carice van Houten. September Film brengt de film op 3 oktober uit in de Nederlandse bioscopen.
De vijfde Nederlandse Filmnacht vindt op 27 september 2019 plaats en begint na de officiële première van Instinct op het Nederlands Film Festival in de StadsschouwburgUtrecht. Tickets zijn verkrijgbaar via de deelnemende theaters.

The following two tabs change content below.
Pel Laurens is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

Leave a Reply