Dutch FilmWorks in beroep over de downloadboete

Dutch FilmWorks heeft bekend gemaakt dat het in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter in de zaak om namen, adressen en woonplaatsen van vermeende illegale downloaders te achterhalen. Vorige week bepaalde een rechter dat Dutch FilmWorks beter moet onderbouwen wat de filmdistributeur met deze gegevens wil doen.

Casus

Dutch FilmWorks verzamelde een jaar geleden enkele weken de IP-adressen van gebruikers die de film The Hitman’s Bodyguard hadden gedownload. Het filmbedrijf klopte vervolgens bij internetprovider Ziggo aan om erachter te komen welke personen achter de IP-adressen zitten, om hen een schikkingsvoorstel voor te leggen.

Downloadboete?

Dutch FilmWorks heeft eerder al aangegeven de vermeende illegale downloaders een brief te sturen waarin om bedrag van 150 euro vraagt. Na de betaling van de 150 euro zou de zaak afgedaan zijn. Heel strikt gezien is er dus geen sprake van een boete. Maar de rechter gaf al eerder aan dat het idee teveel op een boete zou lijken.

Onze mening?

We vinden het allemaal leuk om films te kijken. En daarvoor verwachten we als kijker dat de films leuk zijn, de beste special effecten hebben en unieke verhaallijnen hebben. Hiervoor is natuurlijk budget nodig, en voor elke film die gedownload word krijgen de filmmaatschappijen geen geld. En krijgen we dus minder van wat we leuk vinden. Met het downloaden van films schiet je dus eigenlijk jezelf in de voet.

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

Leave a Reply