Filmprijs

Een filmprijs wordt uitgereikt aan films en/of filmmakers. Dit gebeurd vaak door de filmindustrie zelf of door een filmfestival. Hierbij kunnen alle onderdelen van een film winnen. Zo zijn er prijzen voor beste script, beste acteur beste muziek of beste post-productie.

Eerste Filmprijzen

De eerste echte filmprijs was de Photoplay Award. De Photoplay Award werd uitgereikt vanaf 1920 tot 1968 in de Verenigde Staten door het inmiddels verdwenen tijdschrift Photoplay. Hierbij koos de redactie de beste film, beste actrice en beste acteur.

In 1920 werden de Academy Awards geïntroduceerd. Deze zijn onder het grote publiek beter bekend als de Oscars. Deze prijzen zijn internationaal uitgegroeid tot niet alleen de langst lopende filmprijzen maar ook de bekendste.

Nederland

In Nederland worden onze filmprijzen uitgereikt door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film (NFVF). In Nederland kennen we de volgende filmprijzen:

 

 

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.