Het Is Hier Autistisch

Natuurlijk kijken wij over het algemeen vooral naar films en series, maar soms komen wij ook iets anders tegen op televisie wat interessant lijkt. Dat is deze week het geval met de nieuwe serie Het is Hier Autistisch van BNN. In Het Is Hier Autistisch start Filemon een confronterend en intensief onderzoek naar… zichzelf. En dat is niet zomaar. Fiel vermoedt namelijk al een tijd dat hij een vorm van autisme heeft. En in dit programma start hij de zoektocht naar zijn diagnose. En nee, dat is niet gemakkelijk. Autisme is namelijk een aangeboren pervasieve ontwikkelingsstoornis die lastig is te diagnosticeren en waar nog niet veel over bekend is.

Het Is Hier AutistischWat ga je zien?

In deze serie volgt Fiel verschillende mensen met verschillende vormen van autisme. En zelf duikt hij ook in een intensief diagnosetraject om te onderzoeken of hij dus een autismespectrumstoornis heeft.

Waarom deze serie?

Filemon: ‘Er wordt mij vaak verweten dat ik autistische trekken hebben. Doe niet zo autistisch, krijg ik vaak naar mijn hoofd geslingerd. Maar wat is autisme nu precies? Er is nog zoveel onduidelijk rondom deze stoornis. Ik ben benieuwd of ik het zelf heb en wat het begrip nu precies inhoudt.’

Wie gaan we zien?

Naast zijn eigen zoektocht spreekt Filemon verschillende mensen bij wie een vorm van autisme is gediagnostiseerd. Zo ontmoet hij in Amerika een autistische savant met een fenomenaal muzikaal talent, gaat hij langs bij een jongen met een fascinatie voor knikkers die eigenhandig de meest spectaculaire knikkerbanen bouwt en bezoekt hij een tiener die vanwege zijn autisme op geen enkele middelbare school terecht kan.

Ook bezoekt Filemon een instelling voor kinderen die dag en nacht begeleiding nodig hebben en ziet hij in de VS hoe mensen met autisme worden getraind voor banen in de high-tech sector in Silicon Valley.

Het Is Hier Autistisch is vanaf 19 januari iedere donderdag om 21:05 uur te zien bij BNN op NPO3.

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

1 thought on “Het Is Hier Autistisch

Leave a Reply