Hollywood sterren komen naar Urk voor Dunkirk

Op elk moment zouden ze kunnen beginnen, de opnames van de nieuwe Hollywood film: Dunkirk. Deze nieuwe oorlogsfilm wordt gedeeltelijk opgenomen in Urk. Dunkirk zou de grootste filmproductie ooit worden in Nederland. Hiermee verslaat het de film A Bridge too Far uit 1976, deze werd in Deventer gefilmd.

Dunkirk

Nu wordt niet de hele film in Urk opgenomen, slechts de waterscene’s voor de film die in 2017 moet uitkomen worden hier opgenomen. Vanaf aanstaande maandag zouden er ongeveer tweehonderd man crew en ongeveer 80 figuranten per dag aanwezig zijn in Urk voor Dunkirk. Maar zoals gezegd gaat het om de waterscene’s, er komt dus ook nog een vloot van ongeveer dertig boten. In de haven van Urk wordt al een tijdje gewerkt aan de filmrekwisieten.

Dunkirk Urk

Dunkirk

Dunkirk speelt zich af tijdens de evacuatie van de tot op het strand van Duinkerke teruggedrongen Franse, Belgische en Britse troepen, die in 1940 op miraculeuze wijze wisten te ontkomen aan de nazi’s. Churchill trommelde elk beschikbare boot op: ruim achthonderd schepen, waaronder viskotters. De Amerikaanse-Britse productie, met acteurs als Tom Hardy en Mark Rylance, beschikt over een onbekend maar vermoedelijk enorm budget. Cameraman is de Nederlander Hoyte van Hoytema (44), die eerder met de regisseur werkte bij diens sciencefiction Interstellar.

Urk

Urk dient als zenuwcentrum maar komt zelf geheel niet in beeld; de gekozen filmlocatie bevindt zich zo’n vijf à zes kilometer van wal op het IJsselmeer, ongeveer tussen Urk en Lemmer. De gemeente Urk werd twee maanden geleden benaderd met het filmverzoek. ‘Ik denk dat ze gewoon de kaart erbij hebben gepakt’, veronderstelt de gemeentewoordvoerder. ‘Waar ligt een groot binnenmeer? De speelfilmproductie voerde al langs Frankrijk, waar de zeezijde van Duinkerken als locatie diende. Ook zal er nog worden gefilmd in de studio te Los Angeles.

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

Latest posts by Pel Laurens (see all)

Leave a Reply