Cosplay interview met Xiuemi Cosplay

In deze rubriek stellen wij vragen aan iemand die bezig is met Cosplay. Wij willen graag weten wie aan deze bijzondere hobby doen, waarom en hoelang al. Vandaag geven we het woord aan Xiuemi Cosplay

Xiuemi Cosplay
Yuno (Mirai Nikki) – Fotograaf: Vincent Lee Fotografie
Xiuemi Cosplay
Sakura (CardCaptor Sakura) – Fotograaf: Citrus Cosplay & Fotografie

Wanneer en hoe ben je betrokken geraakt bij Cosplay? 

Ik keek al sinds kleins af aan anime. Dit was zowel op televisie, als op het internet. Op een dag, ik denk rond 2008/2009 zocht ik een keer op Google bepaalde informatie op over een serie die ik momenteel aan het kijken was. Toen ik tussen de resultaten keek, zag ik dus allemaal Cosplay plaatjes er tussen staan! En zo ben ik eigenlijk verder gaan informeren over wat dat nou precies in hield… Na een hele tijd het onderzocht te hebben, ben ik in 2011 zelf begonnen met cosplayen!

Welke karakters gebruik gebruik je? En waarom die, zit hier een verhaal achter? 

De karakters die ik op dit moment het meest cosplay zijn: Emilia (RE:Zero), Ram (RE:Zero) en Sakura (CardCaptor Sakura). Emilia en Ram cosplay ik eigenlijk omdat ik hun design prachtig vind! Ook hun personaliteit spreken mij heel erg aan, ookal komen ze totaal niet overeen met die van mij! Sakura cosplay ik grootendeels vanwege het jeugdsentiment. Het was één van mijn eerste anime die ik zag op televisie en het is altijd bij me blijven hangen!

Wat is je favoriete evenement, waar kijk je elk jaar naar uit? 

Xiuemi Cosplay
Ririchiyo (InuxBokuSS) – Fotograaf: Citrus Cosplay & Fotografie

Mijn 2 favoriete evenementen zijn AnimeCon en Abunai! Maar als ik zou moeten kiezen, zou ik AnimeCon kiezen. AnimeCon is toch echt wel een tijd en plek waar ik altijd met mijn vrienden bijeenkom. Het is bijna een soort traditie geworden om altijd met z’n allen te gaan! Ook vind ik de compo’s op AnimeCon een stuk interessanter dan die op Abunai.

Hoe reageert je omgeving op de Cosplay? 

Mijn omgeving reageert vrij positief op Cosplay! Mijn familie weet ook dat ik aan Cosplay doe. Ookal zouden zij nooit volledig begrijpen wat het inhoud, accepteren ze het wel. Ze vinden het ook altijd wel leuk om foto’s en dergelijke te zien. Mijn vrienden die niet in de Cosplay zitten vinden het eigenlijk ook wel prima.

Hoeveel tijd spendeer je gemiddeld per maand aan Cosplay? 

Per maand spendeer ik ongeveer 60 ~ 80 uur minimaal aan Cosplay en alles wat ermee gerelateerd is.

Maak je de outfits zelf? Of koop je ze liever? 

Beide! In het begin kocht ik eigenlijk alleen maar m’n outfits. En ik ben nog steeds heel trots op deze! Maar momenteel ben ik ook bezig met het maken van m’n eigen outfits. Zo heb ik een paar projecten gepland staan voor 2017.

Zijn er dingen waar je je aan ergert als je bezig bent met Cosplay? 

Xiuemi Cosplay
Emilia (RE:Zero kara Hajimeru Isekai Seikatsu) – Fotograaf: UWCosplay

Datgene waar ik me denk ik het meest aan erger is hoe buitenstaanders reageren op Cosplay. Soms als je over straat loopt omdat je bijvoorbeeld naar een conventie gaat, krijg je al snel gekke en stomme blikken naar je toe gegooid. Sommigen maken daarbij ook nog eens lelijke opmerkingen. Helaas is het iets wat erbij hoort. Het beste wat je dan ook kan doen is je borst vooruit en het lekker negeren!

Wat is je mooiste Cosplay herinnering? 

Mijn mooiste Cosplay herinnering is toch echt wel het ontmoeten van alle leuke mensen! Mijn vaste vriendengroep bestaan dan ook echt uit cosplayers. Het beste wat me ooit is overkomen is dat Cosplay mij en me vriend heeft samen gebracht tot wie we nu zijn. Ik kan dan ook met trots zeggen dat we sinds AnimeCon 2016 zijn verloofd!

Wat is je vreemdste Cosplay herinnering? 

Voor mijn gevoel heb ik eigenlijk nooit echt een ”vreemde” ervaring gehad! Tuurlijk heb je je ups- en downs gehad in zoveel jaar tijd, maar nooit iets wat opmerkelijk vreemd is, gelukkig!

Xiuemi Cosplay
Ram (RE:Zero kara Hajimeru Isekai Seikatsu) – Fotograaf: Citrus Cosplay & Fotografie

Mensen die aan Cosplay doen zijn natuurlijk ook “gewoon mensen” wat doe jij in het dagelijks leven? 

Momenteel studeer ik Horeca als Gastvrouw en wil ik gaan doorstromen naar de bediening. Daar buiten om vind ik het super leuk om te tekenen, animeren en doe ik dans als sport. Ook ben ik met een klein team aan het werk om een game te maken!

 

We bedanken Xiuemi Cosplay voor haar tijd en haar uitgebreide antwoorden op onze vragen. Wil je meer van haar weten kijk dan op haar Facebook. Je kan haar ook steunen via Patreon.

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

Leave a Reply