Kapsalon Romy valt wederom in de prijzen

Opnieuw internationaal succes voor Kapsalon Romy. Op de 32eeditie van het Ale Kino! International Young Audience Film Festival in Poznań (Polen) werd zaterdag 7 december de familiefilm met Beppie Melissen en Vita Heijmen in de hoofdrollen maar liefst tweemaal bekroond. De film van scenarist Tamara Bos en regisseur Mischa Kamp kreeg de award van de ECFA (European Children’s Film Association) voor beste Europese kinderfilm en de Golden Goat, de prijs van de internationale vakjury voor beste lange speelfilm voor families.

Kapsalon Romy

Met frisse tegenzin past oma Stine (Beppie Melissen) op haar kleindochter Romy (Vita Heijmen), omdat haar pas gescheiden dochter Margot (Noortje Herlaar) moet werken. Oma, nog steeds actief als kapster, worstelt met beginnende Alzheimer. Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past maar zij ook op oma. De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker, en ze vertelt over haar jeugd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan.

Jury

De vakjury verklaarde: ‘Dit hartverwarmende verhaal over verschillende generaties in familieverbanden nam ons mee op een verrassende emotionele reis. Het is een film met een hart waarin zware onderwerpen op zowel een entertainende als serieuze wijze worden behandeld. (…) Door het genuanceerde acteren en het sterke script geloven we dat deze film de harten van jong en oud zal raken’.

Op dezelfde dag won Tamara Bos op het Olympia International Film Festival for Children and Young People in Griekenland de prijs voor het beste scenario. En afgelopen november won Vita Heijmen de prijs voor beste actrice op het China International Children’s Films Festival.

De hartverwarmende familiefilm Kapsalon Romy over de tienjarige Romy (Vita Heijmen) en haar dementerende oma (Beppie Melissen) won inmiddels al meer dan tien prijzen op diverse (inter)nationale festivals en is de komende kerstperiode nog in Nederlandse filmtheaters te zien.

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

Leave a Reply