Netflix-tip: American Beauty

In deze rubriek vertel ik jou welke films/series boven het aanbod van Netflix uitsteken. We beginnen deze rubriek met American Beauty

042096_pic_main_l

Plot

De film gaat over Lester Burnham die zich midden in een midlifecrisis bevindt. Zijn dochter haat hem, zijn vrouw is zo onaantrekkelijk als maar kan zijn, en zelf loopt hij zich diep ongelukkig af te trekken in de douche. Maar het gezin doet zich naar de buitenwereld voor als een gelukkig, perfect gezin. Dit alles vertelt Lester via een voice-over aan de kijker.  Zodra Lester de vriendin van zijn dochter ontmoet lijkt het alsof hij weer tot leven komt. Hij fantaseert over het meisje en het meisje flirt met hem wat blijkbaar niet bijzonder is voor haar. Zijn eigen dochter leert ook een jongen kennen die onlangs naast hen is komen wonen en haar constant aan het stalken is.

american-beauty-dinner

 

Kortom, er vinden genoeg ontwikkelingen plaats die het leven van Lester totaal op zijn kop zet en allemaal leiden tot één punt, waar je uiteraard zelf achter moet komen,

Beste rol óóit

Dit is ongetwijfeld de beste rol die Kevin Spacey ooit heeft gespeeld en ooit zal spelen. De manier waarop hij Lester Burnham neerzet is heerlijk om naar te kijken. Zijn personage komt zo dichtbij dat hij je op alle fronten weet te raken. Iedere scène laat je glimlachend achter en géén moment verveelt.

screen-shot-2014-11-26-at-20-36-20

De verschillende verhaallijnen overkoepelen elkaar netjes en leiden allemaal tot één punt. Iedereen probeert op zijn eigen manier zich levend te voelen wat tot desastreuze gevolgen leidt. De leegte in je leven vullen staat dan ook centraal in deze film. Het is het wereldse genot waar de mens naar zoekt. En zodra je het hebt gevonden word je erin meegesleurd met alle gevolgen van dien.

c4b20e50-b18f-0133-f86b-0616b4bb9897

Meesterwerk

Deze film is ongetwijfeld een meesterwerk en de beste in zijn genre! Een film als deze is zelden ergens te vinden en is alles wat je van een perfecte film vraagt. Zodra de film afgelopen is blijf je met open mond achter en probeer je de film te relativeren. De film zit bomvol met quotes die eigenlijk bijna allemaal wel een punt hebben. Goed om over na te denken.

Filosofie

Voel jij je gevangen? Ben je geforceerd dingen te doen die jou belemmeren jezelf te zijn? Deze vragen kun je je naar aanleiding van de film stellen. Maar ook voor de niet-filosofische kijker is deze film zeker meer dan de moeite waard om te bekijken. Jammer dat regisseur Sam Mendes hierna geen soortgelijke films heeft gemaakt. Na deze film gezien te hebben verlang je toch wel naar meer van dit genre.

De film is beschikbaar op Netflix, heb je geen Netflix? Dan kan je hem ook kopen bij bol.com voor maar 8.99.

Film informatie

Titel: American Beauty
Regie: Sam Mendes
Cast: Kevin Spacey
Speelduur:
 122 minuten
Releasejaar: 
1999
Oordeel: ★★★★★

The following two tabs change content below.

Latest posts by Noah (see all)

Leave a Reply