Openingsavond Frans filmfestival TAPIS ROUGE woensdag 30 oktober met HORS NORMES (The Specials)

De feestelijke openingsavond van het Franse filmfestival TAPIS ROUGE vindt woensdag 30 oktober plaats in zaal 1 van Pathé Tuschinksi. De eerste editie van TAPIS ROUGE – van 30 oktober tot en met 3 november – opent met de première van HORS NORMES (The Specials) in aanwezigheid van filmmakers Olivier Nakache en Éric Toledano. Ook de nieuwe ambassadeur van Frankrijk in Nederland, zijne excellentie de heer Luis Vassy zal de openingsavond bijwonen.

Tapis Rouge

Het overige programma van TAPIS ROUGE wordt vertoond in Bioscoop Het Ketelhuis. Festival ambassadeur Philip Freriks zal aanwezig zijn bij de eerste avond op 31 oktober. Een deel van het programma zal worden vertoond op 2 en 3 november in Filmhuis Den Haag, op 3 november in Pathé bioscopen in Breda, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Utrecht en van 30 oktober tot en met december op Picl.nl – de online zaal van het filmtheater.

Met een programma van zeventien Franse films, waaronder avant-premières en een aantal exclusieve Nederlandse vertoningen, valt er veel te kiezen uit het grote aanbod van nieuwe Franse cinema.
HORS NORMES (The Specials) van het regisseurs-duo Éric Toledano en Olivier Nakache (de makers van INTOUCHABLES) is vanaf 12 december te zien in de bioscoop. De film vertelt het bijzondere verhaal van twee goede vrienden Bruno en Malek, die zich met hart en ziel inzetten voor autistische kinderen die zonder hen geen plek hebben in de maatschappij. De film is uit het leven gegrepen, met ijzersterke rollen van acteurs Vincent Cassel en Reda Kateb, waar de ontwapenende kinderen je hart winnen.
Al meer dan 20 jaar runt Bruno (Cassel) een opvang voor autistische kinderen, die nergens anders terecht kunnen. Wanneer ouders en zorginstellingen met hun handen in het haar zitten, geeft Bruno hen een thuis. Zijn goede vriend Malek (Kateb) leidt met zijn organisatie jongeren uit moeilijke buurten op tot begeleiders van deze kinderen. Tijdens dit traject wisselen humoristische en confronterende situaties zich af en ontstaan er bijzondere vriendschappen.

Regisseurs Toledano en Nakache staan bekend om hun succesfilms INTOUCHABLES, SAMBA en C’EST LA VIE. Hun nieuwste film, HORS NORMES (THE SPECIALS), is hun meest persoonlijke tot nu toe. Vier jaar geleden maakten de regisseurs een korte TV-documentaire over de twee vrienden Stephane Benhamou en Daoud Tatou, maar merkten toen dat hun verhaal te bijzonder was voor het kleine scherm. Het resultaat is HORS NORMES (THE SPECIALS), een oprechte film met een inspirerende boodschap. De film wordt door Cinéart in de Nederlandse bioscopen uitgebracht. Interviews kunnen worden aangevraagd bij de distributeur.
Programma

TAPIS ROUGE programmeert het beste uit de Franse cinema van dit moment. Naast HORS NORMES (The Specials) zijn er meerdere avant-premières, zoals FAHIM, de slotfilm LE DINDON, de animatiefilm LA FAMEUSE INVASION DES OURS EN SICILE (De beroemde bereninvasie van Sicilië) in het kinderprogramma, en ROUBAIX, UNE LUMIÈRE (Oh Mercy!).

Maar liefst vier films uit het programma worden exlusief vertoond tijdens TAPIS ROUGE en kunnen dus niet elders op het grote doek bekeken worden. Het aanbod bestaat verder uit films die later in Nederland worden uitgebracht en een aantal recente Franse meesterwerken die voor het publiek nog één keer te zien zijn in de bioscoop.
De films DE ROUILLE ET DOS, RETOUR EN BOURGOGNE, 120 BPM en AMANDA uit het TAPIS ROUGE programma zullen vanaf 30 oktober on demand te zien zijn via Picl.nl

Speciale vertoningen

30 okt – openingsavond Pathé Tuschinski: première HORS NORMES met regisseurs Olivier Nakache en Éric Toledano (INTOUCHABLES)
31 okt – openingsavond Ketelhuis: vertoning LES PLUS BELLES ANNÉES D’UNE VIE met festival ambassadeur Philip Freriks.
1 nov – première CHANSON DOUCE met schrijfster Leïla Slimani
2 nov – vertoning AMANDA met regisseur Mikhaël Hers
3 nov – slotavond Ketelhuis: première LE DINDON met primeur van nieuwe show van de Franse acteur en comedian Antoine Duléry.

Organisatie

TAPIS ROUGE is een initiatief van L’Échappée Belle en Alliance Française Amsterdam, in samenwerking met filmdistributeur Cinéart Nederland. Journalist/presentator en voormalig Frankrijk correspondent Philip Freriks treedt op als ambassadeur voor TAPIS ROUGE. L’Echappée Belle is een Nederlandse stichting die zich met een gevarieerd cultureel aanbod richt op de Fransen, de Franstaligen en Francofielen in Nederland. L’EB organiseert literaire evenementen en filmvertoningen gerelateerd aan de Franse taal en cultuur.

Alliance Française Amsterdam is als Nederlandse organisatie onderdeel van een wereldwijd netwerk van meer dan 800 Alliances Françaises, waarvan 34 in ons land. AF brengt de Franse cultuur en de Franse taal onder de aandacht door middel van Franse taallessen en culturele activiteiten om de relatie en uitwisseling tussen Nederland en Frankrijk te bevorderen.

TAPIS ROUGE wordt mede mogelijk gemaakt door het Franse Ministerie van Europa en buitenlandse zaken en Unifrance. De openingsavond van het festival op 30 oktober in Pathé Tuschinski wordt mede mogelijk gemaakt door LEVEN IN FRANKRIJK magazine.

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

Leave a Reply