Recensie: The Perks of Being a Wallflower

Je hebt van die boeken waarvan je meteen aanvoelt dat je een nieuwe klassieker in handen hebt. Dat gevoel had ik een aantal jaren geleden met The Perks of Being a Wallflower. Een fantastisch verhaal over een tienerjongen die worstelt met zijn verleden, het heden én zijn toekomst. De film staat inmiddels op Netflix, dus een goede reden om het verhaal op een andere manier te beleven.

mv5bmtm5nzqwnju3nl5bml5banbnxkftztcwntcyodyxoa-_v1_sy1000_cr0013361000_al_

Plot

Charlie heeft een verschrikkelijk jaar achter de rug en ziet er tegenop om weer naar school te gaan. Tijdens een football wedstrijd maakt hij contact met Patrick, een senior die in één van zijn klassen zit, en met zijn stiefzus Sam. Charlie wordt in hun vriendengroep opgenomen en heeft voor het eerst in zijn leven het gevoel dat hij ergens bij hoort. Dit zorgt ervoor dat hij zich beter voelt. Terwijl zijn vrienden bezig zijn met hun laatste jaar high school en zich voorbereiden op het leven daarna, weet Charlie dat hij nog een paar jaar te gaan heeft.

Samen leren de vrienden over liefde, vriendschap en het leven in een wereld die soms hard kan zijn voor mensen die net even anders zijn dan de rest. De film heeft een diepere laag waarin een aantal van de personages, waaronder Charlie, worstelen met pijn, verdriet, afwijzing en jeugdtrauma’s. Deze groep bijzondere tieners begrijpt elkaar zonder woorden, omdat ze een vergelijkbaar verleden hebben.

The Perks of Being a Wallflower

The Perks of Being a Wallflower voelt niet aan als een boekverfilming, maar is gewoon een fantastische film vol met rauwe emoties van verdriet, angst, wanhoop, maar ook van blijdschap en liefde.

Charlie is nieuw in deze groep vrienden die elkaar al hun hele leven kennen. Hij leert Patrick kennen in zijn handenarbeid klas en als hij hem buiten het klaslokaal aanspreekt, stelt Patrick hem voor aan zijn stiefzus Sam en de rest van hun vrienden. Vanaf dat moment hoort Charlie erbij, ondanks het feit dat hij een aantal jaar jonger is. Ze noemen zichzelf ‘psychos’ en ‘misfits’ en ze horen bij elkaar juist omdat ze elkaar liefhebben zoals ze zijn en niet oordelen. Er is alleen maar liefde, muziek en vriendschap. En feestjes, drugs en seks. Het is een wereld die Charlie tot nu toe helemaal vreemd is, want hij is een echt muurbloempje. Charlie is het type jongen dat leest en graag schrijver wil worden.  Hij observeert, en hij ziet dingen zoals ze zijn. Tijdens de film wordt hij meer en meer een echte man.

Toch gaat het niet altijd goed. Charlie draagt een duister geheim met zich mee, waar hij door middel van flashbacks aan herinnert wordt. Hoewel je als kijker weet dat zijn beste vriend zelfmoord heeft gepleegd, zie je constant flashbacks naar zijn verleden met tante Helen. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld in zijn leven en heeft meer indruk op hem gemaakt dan je vooraf kunt vermoeden.

mv5bmtq1mzu3oty3nf5bml5banbnxkftztcwmdi5otqzoa-_v1_sy1000_cr0015031000_al_-1

Conclusie

The Perks of Being a Wallflower is geen zoetsappig en vrolijk verhaal over een groep tieners op een high school die zich voorbereiden op de toekomst. Als je daar naar op zoek bent, kun je deze film beter overslaan. De film heeft diepgang, emotie en maakte op mij een hele diepe indruk en ik zat echt in het verhaal. Ik wilde de personages stuk voor stuk graag vast houden en ze verzekeren dat het allemaal goed komt, dat het leven echt beter wordt. Dit is absoluut een film die ik nog een keer zal gaan kijken, misschien nog wel vaker dan één keer.

mv5bmji3mjaymjqyn15bml5banbnxkftztcwodazmtcyoa-_v1_sy1000_cr0013631000_al_

Film informatie

Titel: The Perks of Being a Wallflower
RegieStephen Chbosky
CastLogan Lerman, Emma Watson, Ezra Miller
Speelduur
: 102 minuten
Releasejaar
: 2012
Oordeel: ★★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

You May Also Like

Leave a Reply