Recensie: 13 Reasons Why

De Netflix Original serie 13 Reasons Why is gebaseerd op het gelijknamige boek. Deze serie belicht een aantal heftige onderwerpen zoals zelfmoord, verkrachting en geweld die spelen op een middelbare school. Belangrijke onderwerpen waar een taboe op rust. Vandaag lees je wat wij van 13 Reasons Why vinden.

13 reasons why

Plot

13 Reasons Why gaat over Hannah Baker (gespeeld door Katherine Langford) en haar klasgenoten. Hannah heeft zelfmoord gepleegd en na haar dood ontvangt Clay Jensen (gespeeld door Dylan Minette) een aantal cassettebandjes. Clay was verliefd op Hannah en twee weken na haar zelfmoord luistert hij naar de cassettes. Daarop is Hannah te horen en onthult ze dat er dertien redenen zijn waarom ze heeft besloten om zelfmoord te plegen. Wie moeten zich verantwoordelijk voelen voor de dood van Hannah?

13 Reasons Why

De serie komt een beetje langzaam op gang. Hannah geeft haar luisteraars op de cassettes een heleboel informatie over haar verleden en de mensen om haar heen. Ondertussen zie je Clay die naar de tapes luistert en zijn eigen herinneringen ophaalt, je maakt kennis met de klasgenoten van Clay en Hannah, maar ook komen de ouders van Clay en Hannah in beeld. Het is logisch dat er zoveel informatie voorbij komt. De eerste redenen van Hannah zijn allemaal nog niet zo heel schokkend. Ze is het nieuwe meisje in de klas, ze leert haar vriendin Jessica kennen en ze maakt wat vrienden. Dit verloopt hier en daar niet helemaal vlekkeloos, maar tot zover lijken het allemaal nog typische tienerproblemen.

Halverwege het seizoen slaat dat om. Ik denk dat ik na aflevering 7 niet meer kon stoppen met kijken, maar rond die aflevering worden de onderwerpen ook steeds donkerder en heftiger en beginnen ze ook met een waarschuwing voor de kijker dat er heftige dingen aan bod zullen komen. En vanaf dat moment liet 13 Reasons Why me ook niet meer los en keek ik in één keer door tot het einde.

De waarschuwing bij de laatste afleveringen is terecht. Het einde van deze serie is intens, confronterend en behoorlijk realistisch. Ik was er wel even van ondersteboven en kan me goed voorstellen dat dit niet het soort serie is om te kijken wanneer je zelf niet lekker in je vel zit of worstelt met depressieve gevoelens. Deze serie bevat behoorlijk wat triggers en die roepen verschillende emoties op. Je leeft vanaf de bank mee met Hannah, Clay en de rest. Normaal gesproken zou ik dan snel vijf sterren geven, maar ik kies toch voor vier, omdat de serie wat langzaam op gang kwam en het echt even duurde voor ik helemaal gegrepen werd door het verhaal van Hannah.

Serie informatie

Titel: 13 Reasons Why
RegieBrian Yorkey
CastKatherine Langford, Dylan Minnette, Kate Walsh
Speelduur
: 12 afleveringen van 50-60 minuten
Releasejaar
: 2017
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

3 thoughts on “Recensie: 13 Reasons Why

  1. Fantastische serie. Ik was na de eerste aflevering al om eigenlijk en wilde meteen weten wat er verder gebeurde.

  2. jouw laatste argument om maar 4 sterren te geven, klopte totaal niet bij mij. Het begin trok me gelijk omdat je wil weten waarom ze zelfmoord heeft gepleegd.

    1. Ik heb het gevoel dat het bij mij wel te maken heeft met het feit dat ik het boek al gelezen had. Ik wist het dus al, al was ik ook heel veel dingen vergeten. 🙂

Leave a Reply