Recensie: Apollo 13

We zijn weer terug in de jaren 70, midden in de ruimte race. Het Amerikaanse volk heeft net een stap op de maan gezet. Nu is de vlucht met het ongeluksnummer 13 aan de beurt. Helaas gaat het tijdens deze vlucht ook daadwerkelijk mis. Maar dit levert wel een leuke film op. Wat wij van de film vonden? Dat lees je hieronder.

Omschrijving

Het was nog geen jaar geleden dat de eerste mens op de maan liep, maar wat het amerikaanse volk betreft was ‘Apollo 13’ gewoon een routine-vlucht -totdat de volgende woorden door het heelal klonken: ‘Housten, we have got a problem’. Ron Howard regiseert Academie Award winnaar Tom Hanks, Kevin Bacon, Bill Paxton, Gary Sinise, Ed Harris en Kathleen Quinlan in een prachtige aktie-thriller die iedereen in haar grip houdt. Op een afstand van 205.000 mijl van de aarde, gevangen in een zwaarbeschadigd ruimteschip, vechten de astronauten Jim Lovell (Hanks), Fred Haise (Paxton) en Jack Swigert (Bacon) een wanhopige strijd om te overleven. Ondertussen stellen astronaut Ken Mattingly (Sinise), vluchtleider Gene Kranz (Harris) en alle overige leden van het vluchtleidingscentrum alles in het werk -hoe onregelmentair ook om de bemanning heelhuids terug te brengen.

Apollo 13

Apollo 13 was de vijfde bemande vlucht naar de maan en zou de derde missie zijn om effectief voet aan grond te zetten. Vreemd genoeg was er in 1970 weinig interesse en werden de tv-uitzendingen zelfs afgezegd omdat het beschouwd werd als een routineklus. Pas wanneer de landing niet zou kunnen plaatsvinden, werd de aandacht vanuit heel Amerika gewekt. Drama was belangrijker dan effectief voet aan grond te zetten op de maan, zo bleek. ‘Apollo 13’ vertelt het verhaal van die mislukte maanlanding, een verhaal dat barst van de helden, moed en vriendschap.

Conclusie

Het kijken van de film Apollo 13 is bijna of je naar een documantaire kijkt. Het beeld word in detail weergegeven. En er lijkt daadwerkelijk heel veel tijd in het waarom te zijn gestoken. Zo zien we bijvoorbeeld hoe het systeem werkt om urine te lozen. Dit heeft geen enkele meerwaarde voor de film, maar is wel een mooi detail. Verder straalt de film helden moed uit, vriendschap en lef. Maar soms net over het randje, waardoor het te Amerikaans word. Maar dat doet niet af aan deze mooie film.

Wil je de film ook zien? Koop het dan bij bol.com? Dan heb jij de film, en wij een klein beetje van de opbrengt 🙂

Film informatie

Titel: Apollo 13
Regie: Ron Howard
Cast: Xander Berkeley Loren Dean Jim Meskimen Tom Hanks Wayne Duvall Carl Gabriel Yorke Paul Mantee Gabriel Jarret Christian Clemenson
Speelduur
: 134 minuten
Releasejaar
: 1995
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.
Pel Laurens is de eigenaar van Laurens Media Group. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nlen Let's Talk Motorsport.

Leave a Reply