Recensie: Ben-Hur

Judah Ben-Hur, een prins die ten onrechte beschuldigd word van verraad. En wel door zijn (geadopteerde) broer Messala Severus, een commandant in het Romeinse legioen. Na jaren van afwezigheid keert Judah Ben-Hur terug naar Jeruzalem. Het enige wat telt is wraak.

 Ben-Hur

Ben-Hur

De klassieker die veel mensen kennen uit 1959. Een historisch drama met in de hoofdrol Charlton Heston. Wie kent de film niet. Een verhaal dat creatieve geesten tot de verbeelding spreekt, ook anno 2016.

Twee jonge mannen, een geadopteerde zoon, die samen opgroeien in een rijk gezin in Jeruzalem. Al voelt Messala Severus dat hij niet echt bij het gezin hoort. Ook heeft hij grote dromen, hij wil de wereld zien, reizen. Op een dag besluit Messala dan ook zich aan te melden voor het legioen van Pontius Pilatus. De arm van Caesar rijkt ver buiten Rome. Jaren strijken voorbij, Judah Ben-Hur is getrouwd en in het dagelijks leven is de invloed van Rome, of liever gezegd de onderdrukking in Jeruzalem, voor iedereen voelbaar. De broers Judah en Messala zien elkaar weer als Pontius Pilatus met een legioen door Jeruzalem wil trekken. Het moet een zegevierende tocht door de stad worden. Een deel van zijn mannen, met als commandant Messala, gaat vooruit om de opstandelingen (Zeloten) zoveel mogelijk op te pakken en zelfs te kruisigen. Romeinen, zeer strijdlustig onder Julius Caesar: ‘We hebben beschavingen uitgemoord, gewoon omdat ze anders waren dan wij’.

Ben-Hur

De indrukwekkende stoet van Romeinse legioensoldaten trekt door de straten van Jeruzalem. Inwoners bekijken het van een afstand, maar de Zeloten zijn zeer zeker ook aanwezig en grijpen hun kans. Wat volgt is een aanslag op Pontius Pilatus. Dit heeft grote gevolgen voor de familie van Judah Ben-Hur. Judah wil koste wat het kost de Zeloot niet verraden. Om een voorbeeld te stellen wordt hij met zijn hele familie opgepakt. Judah, eens een rijke Jood, veroordeeld tot slaaf van het Romeinse Rijk. Zijn toekomst….. een langzame dood. Als slaaf, nummer 61 wordt hij aan boord van een legioenschip gebracht. 5 jaar lang is hij onderdeel van een oorlogszuchtig machine. ‘Het schip is je lichaam, het tromgeroffel jouw hartslag’. ‘Je leeft alleen ter Glorie van Rome en haar overwinningen’. Make it a glory day, Judah. For Rome.

Hoe Judah weer terug in Jeruzalem geraakt en hoe het hem lukt om in de Romeinse arena, daar gebouwd, te strijden  in de race….. Dan moet je de film gaan zien. Een weergaloze strijd op leven en dood. De strijd tussen de broers, maar ook de beelden op die locatie zijn werkelijk geweldig. Je waant je even terug in de tijd. De regisseur heeft op een geweldige manier het laatste stuk van Jezus z’n leven in Jeruzalem in deze film verweven. Je ziet Jezus als timmerman, en ook als Judah Ben-Hur als slaaf wordt weggevoerd. Er is een moment waarop Jezus een kroes water pakt en hem laat drinken met de woorden ‘one day you will do this for me’. De woorden van Jezus, als hij een conflict weet te sussen ‘Deze man is onze naaste. Heb je naaste lief. Haat, angst, boosheid? Er huist liefde in ons hart’, woorden die anno 2016 niet misstaan. Jezus, zijn laatste weg. Judah Ben-Hur wil een steen grijpen om de Romeinen te lijf te gaan. Hier wordt hij tegengehouden door Jezus: ‘Het is goed, ik geef mijn leven vrijwillig’.

Ben-Hur

Misschien zien veel mensen het als een typisch Hollywood einde, vergiffenis. Ik zie er graag een boodschap in: ‘Kies je Leven’, het leven wat voor je ligt. Elke stap die je neemt, elke keuze die je maakt. Heb lief, kies liefde boven haat. Volg je pad. Vind je dat niks, geniet dan van een spektakelfilm met mooie beelden.

Conclusie

Wauw, een compliment voor de makers van deze film. In mijn ogen is 5 sterren nog te weinig. Prachtig gemaakt, de hoofdrolspelers die op mij indruk maakten zijn Jack Huston als Judah Ben-Hur, Toby Kebbel als Messala Severus. Niet te missen is Ilderim (Morgan Freeman), Pontius Pilatus (Pilou Asbaek) en een geweldig subtiele rol door Rodrigo Santoro als Jezus.

Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die denken, moet dat nou. Ja, ik vind van wel. Onmiskenbaar dat de laatste levensdagen van Jezus Christus in die tijd afspeelde. Gekozen is om prachtig subtiele gelovige teksten in de film te verweven. Persoonlijk vond ik dat indrukwekkend en emotioneel. Maar goed…. That’s Me!

Het staat buiten kijf dat het een strak geregisseerde film (Timur Bekmambetov) is. Die man heeft een passie voor zijn werk. Als voorbeeld het einde van de film, bij de start van de aftiteling is er gekozen voor beelden uit de ‘arena’. Maar filmisch zo mooi gemaakt dat het de moeite waard is om te blijven zitten tot echt de laatste stukjes film.

Film informatie

Titel: Ben-Hur
Regie: Timur Bekmambetov
Cast: Jack Huston, Toby Kebbell, Rodrigo Santoro, Nazanin Boniadi, Pilou Asbaek, Morgan Freeman
Speelduur:
 125 minuten
Releasejaar:
2016
Oordeel: ★★★★★

The following two tabs change content below.

Hannah

Hannah heeft jaren gewerkt in de financiële dienstverlening. Tegenwoordig is ze liever creatief bezig. Vooral fotograferen is een enorme passie van haar. Altijd al eens voor de camera willen staan (of zitten), dan kun je voor een sessie terecht in haar studio in Almere. Ook ontwerpt ze kattenspeelgoed voor haar sphynxje en twee andere huistijgertjes. Hannah houdt van boeken, muziek, films en mooie televisieseries. Geïnspireerd raakt zij door andere mensen en bijzondere gesprekken. Welke soort films hebben haar voorkeur? Dat kan verschillen, van drama tot thriller, en van romantiek tot comedy. En zelfs af en toe een uitstapje naar horror.

Latest posts by Hannah (see all)

Leave a Reply