Recensie: Black Mirror – Bandersnatch

Wil je sugarpuffs of frosties voor het ontbijt? Dit is één van de vele vragen waar jij als kijker antwoord op mag geven bij de interactieve film Black Mirror: Bandersnatch. Je mag tijdens de film zelf keuzes maken met behulp van de afstandsbediening en zo kun je het plot van de film beïnvloeden.  Is dit de toekomst of een eenmalig experiment? Wij waren in elk geval wel nieuwsgierig naar het concept en wilden de film graag zien.

Plot

Het verhaal begint voor iedere kijker hetzelfde. Stefan is de hoofdpersoon in deze film. Hij is bezig met het maken van een videogame dat gebaseerd is op het (fictieve) book Bandersnatch geschreven door Jerome F Davies. In dit boek maak je zelf keuzes, waardoor het verhaal voor iedere lezer op een ander punt eindigt. Stefan wil een videogame maken gebaseerd op alle plotlijnen in dit boek. Hij pitcht zijn idee bij Tuckersoft en maakt kennis met video game maker Colin, zijn grote voorbeeld. Vanaf dat moment krijg je zelf invloed op het plot.

Black Mirror – Bandersnatch

Hoeveel invloed heb je nu echt op deze film? Wij kozen kennelijk al vrij snel de ‘verkeerde’ plotlijn, want al na een paar minuten leek er een einde te komen aan het verhaal. Gelukkig is het dan geen ‘game over’ en kun je terug om een bepaalde keuze te herzien. Vanaf daar kom je weer in een andere plotlijn. Dit herhaalde zich een paar keer en na ruim twee uur hadden wij al vijf mogelijke eindes van de film gezien. Als het verhaal eindigt, kun je ervoor kiezen om op een ander punt terug te keren of om het verhaal te beëindigen. Dat werd op een gegeven moment wel een beetje irritant. Omdat we al gehoord hadden dat er op YouTube filmpjes staan waar de andere plotlijnen aan bod komen, zijn we daar naar gaan zoeken. Ik kan je vertellen dat wij blijkbaar slecht zijn in het maken van keuzes, want de standaard plotlijnen die in de YouTube filmpjes naar voren komen, zijn wij na twee uur klikken eigenlijk niet eens tegen gekomen. En dan las ik nog ergens dat er nog plots en eindes zijn die nog veel verder gaan dan dat.

Wanneer je een bepaalde scène voor een tweede keer ziet, is deze net even anders dan de keer ervoor. Stefan (en de andere personages) lijken iets te onthouden van jouw vorige keuze. Dit wordt al snel een beetje creepy.  Lopen de plotlijnen dan langs elkaar op, alsof je in een andere dimensie terecht komt of wordt hun leven daadwerkelijk gereset in de film? Ook de keuzes die je mag maken worden steeds heftiger en gewelddadiger. Stefan was in het begin al instabiel, maar naar mate het verhaal vordert, wordt dit alleen maar erger. Als kijker word je geconfronteerd met drugs, moord en horror. Verder kun je voor mijn gevoel bijna oneindig door blijven kijken tot je zo’n beetje iedere plotlijn voorbij hebt zien komen. Je moet op een gegeven moment zelf de beslissing nemen dat je stopt met kijken, anders blijf je in een soort van time loop zitten, waarbij je telkens weer op een bepaalde plek van het verhaal terug komt.

Het is lastig om echt een beoordeling te geven aan Bandersnatch. Het concept is gaaf. Het boek Bandersnatch heeft meerdere eindes en als lezer maak je keuzes, omdat Stefan dit verwerkt in zijn spel is het wel heel gaaf dat de film ook interactief gemaakt is. Het past in het plaatje én het trekt meteen je aandacht. Toch gaf het ons niet het gevoel dat we gezellig een film zat te kijken. Bandersnatch lijkt meer op een game of een beleving dan een echte film. Het is leuk om mee te maken, maar voor mij is dit idee niet voor herhaling vatbaar. En laten we eerlijk zijn, als een andere film een vergelijkbaar concept zou hebben, zou dat natuurlijk ook niet meer origineel zijn.

Heb je Black Mirror: Bandersnatch al gezien en ben je benieuwd welke eindes er tot nu toe al gevonden zijn? Reddit user Armaghanbashir heeft een flow chart geüpload met hierop alle paden die je kunt bewandelen in de film. Volgens deze flow chart hebben wij de nummers 1, 11 en 14 sowieso voorbij zien komen. Bij welke plotlijn kwam jij uit?

Film informatie

Titel: Black Mirror – Bandersnatch
Regie: David Slade
Cast:   Fionn Whitehead, Craig Parkinson, Alice Lowe
Speelduur
:  90 minuten, of langer 
Releasejaar
: 2018
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply