Recensie: Blue Velvet

Blue Velvet is een film van David Lynch en dit jaar is het precies 30 jaar geleden dat deze bijzondere film is uitgebracht. De rol van Jeffrey Beaumont (gespeeld door Kyle MacLachlan) is door Lynch vaak genoemd als de voorloper van FBI Special Agent Dale Cooper (eveneens gespeeld door MacLachlan) in Twin Peaks.

De film heb ikzelf al een aantal keren op DVD gezien en de soundtrack staat inmiddels op m’n iPhone. Ik wilde al lang een review over deze film schrijven, maar het kwam er niet van. Toen ik de film opnieuw wilde bekijken, zag ik dat hij in EYE in Amsterdam (een aanrader!) ging draaien vanwege de anniversary. Afgelopen maandag ben ik er naar toe gegaan en kan je nu deze review verder gaan lezen.

Plot

De student Jeffrey Beaumont komt uit het rustige dopje Lumberton. Het wordt mysterieus als Jeffrey een menselijk oor in een veld nabij zijn huis vindt. Als Jeffrey dit meldt aan  inspector Williams (George Dickerson) en ermee aan de slag gaat, komt hij  dochter Sandy Williams (Laura Dern) tegen. Zij heeft informatie opgevangen en gaat Jeffrey zelf op onderzoek uit. Vervolgens wordt hij meegesleurd in een fascinerend, erotisch moordmysterie waar de emotioneel gestoorde zangeres Dorothy Vallens (Isabella Rossellini) en een psychopathische drugsdealer Frank Booth (Dennis Hopper) bij betrokken zijn.

Blue Velvet

Blue Velvet

Ik kan mij voorstellen als je het plot leest dat je denkt ‘wat is dit in hemelsnaam voor een film?!’ De film is mysterieus, traag en bizar. Precies een film in de stijl van David Lynch. Je komt ogen tekort in deze film. Dennis Hopper schittert in deze film. Hoe hij een gestoorde gek kan neerzetten is ongelofelijk…kippenvel! Voor Hopper was dit zijn comeback film na een drugsverslaving en je merkt aan alles dat hij dolgraag wilde laten zien wat voor geweldige acteur hij was. Naast Dennis Hopper is Isabella Rossellini ook een geweldige actrice die haar rol perfect vervult. Dit in combinatie spannende muziek van Angelo Badalamenti (latere componist van Twin Peaks) maakt de film af.

Blue Velvet

Conclusie

Het is een categorie ‘you love it or hate it’ film. Als je behoefte hebt aan een trage, mysterieuze en misschien wel een gekke film, dan kan ik je deze van harte aanbevelen.

De film is te koop bij bol.com

Filminformatie:

Titel: Blue Velvet
Regie: David Lynch
Cast: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hooper, Laura Dern, George Dickerson e.v.a.
Releasejaar: 1986
Oordeel:★★★★★

The following two tabs change content below.

Kim

Naar de bioscoop gaan, is er bij Kim met de paplepel ingegoten. Haar oma werkte jarenlang in een bioscoop en zo zag ze alle films. Toen waren het alleen kinderfilms, tegenwoordig houdt ze ook van drama, (romantische) komedies en actie films. Naast films vindt Kim onder andere muziek, radio, katten en series kijken leuk.

Latest posts by Kim (see all)

1 thought on “Recensie: Blue Velvet

  1. Fijne film inderdaad! Sowieso is Lynch een van mijn favoriete regisseurs, geniet enorm van de sfeer (het aparte, abstracte) en de muziek van Badalamenti in veel van zijn films. McLachlan schittert hier al maar in Twin Peaks vind ik hem helemaal fenomenaal.

Leave a Reply