Recensie: The Broken Circle Breakdown

Vorige week was ik een beetje aan het lezen over de Belgische filmscène, en kwam toen deze film tegen. Het idee van de film sprak me wel aan, en gisteren bleek hij als Video on Demand bij Ziggo te staan. Gelijk maar even kijken dan maar? Wat ik er van vond lees je hieronder.

The Broken Circle Breakdown 5

Plot

Als Elise en Didier elkaar ontmoeten is het liefde op het eerste gezicht. Ze zijn echter totaal verschillend. Zij heeft haar eigen tattooshop, hij speelt banjo in een band. Hij praat, zij luistert. Hij is overtuigd atheïst en tegelijkertijd een naïeve romanticus. Zij is de nuchterheid zelve. Wanneer dochter Maybelle geboren wordt, is hun geluk compleet, maar het lot slaat toe als Maybelle ernstig ziek wordt. Kan de relatie dit gevecht doorstaan als twee personen zo van elkaar verschillen of laat de liefde je op het belangrijkste moment dan toch in de steek?

The Broken Circle Breakdown

The Broken Circle of Breakdown is een verfilming van het theaterstuk: The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama. En volgens mij is dit de langste naam die ik tot nu toe gezien heb. Regelmatig zien we films waarvan we denken die hadden beter in het theater gepast. Een film die verhuisd van het theater naar het witte doek brengt dan al snel de vraag: Gaat dat wel goed komen?

The Broken Circle Breakdown 4

Voor The Broken Circle Breakdown pakt het wel goed uit, zo wordt de film eigenlijk overladen met prijzen. Het won in 2013 de prijs voor Beste Europese Film, en de Publieksprijs in Berlijn. Op het Tribeca Film Festival ging het ervandoor met de prijs voor beste actrice, en won het ook de publieksprijs tijdens het filmfestival van Kopenhagen. Als je denk dat het daarmee genoeg was? Nee, in Belgie zelf pakte de film de prijzen voor Beste Film, Beste Regie, Beste Cinematografie, Beste Muziek, Beste Actrice, Beste Montage, Beste Kostuums en Beste Art Direction. Met andere woorden de film is dus best goed.

Terug naar de film. De film verteld een liefdesverhaal, maar dan niet zoals al die romantische films die we kennen. Nee, The Broken Circle Breakdown heeft een hele zwarte kant. Denk je een leuk liefdesdrama te kijken? Dan kom je van een koude kermis thuis. Wil je een drama film kijken voor het drama, en verwacht je geen happy end? Dan is dit de film voor jou.

Veerle Beatens - Bikini

Conclusie

Laten we beginnen met de conclusie, het eerste oordeel was vrijwel meteen naar het einde: De film komt hard aan. Maar dit betekent dus ook dat de film de kijker in het verhaal meetrok. Op sommige momenten komen de emoties geheel over, op andere momenten slaat de film toch nog net de plank mis. Hiermee is op dat gebied toch een “normale” drama film. Een groot pluspunt is juist weer de muziek van de film, de film is goed muzikaal onderbouwd. En hoewel ik niet bekend ben met het muziekgenre “bluegrass” vond ik de muziek een pluspunt. Ik vind de film zelf een aanrader, maar je moet je wel voorbereiden, de film gaat je niet in de koude kleren zitten.

Film informatie

Titel: The Broken Circle Breakdown
Regie: Felix van Groeningen
Cast: Veerle Baetens, John Heldenbergh
Speelduur:
110  minuten
Releasejaar:
2012
Oordeel: ★★★★

Heb je geen Ziggo? De film is te koop bij bol.com voor 10 euro.

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

You May Also Like

3 comments

Vorig jaar die voor de eerste keer gezien als deel van m’n blindspot films en ik vond ‘m fantastisch. Kwam zeker hard aan, ook omdat m’n dochter hetzelfde broodtrommeltje heeft als het meisje in de film…

Deze film, net als andere films van Felix van Groeningen, is een pareltje.Dus ik zou zeggen “probeer ze allemaal”.
Staat in onze top 10 allertijden.

Hi! Ik zal eens gaan kijken wat hij nog meer heeft, hoop alleen dat zijn andere films ook niet zo hard aankomen 😉

Leave a Reply