Home » Genre » Drama » Recensie: Carol + winactie

De film Carol is gebaseerd op de roman The Price of Salt (of Carol) van Patricia Highsmith. Deze roman, over een romantische obsessie tussen twee vrouwen, verscheen voor het eerst in 1952. De film werd in 2015 voor het eerst vertoond op het filmfestival in Cannes, maar is inmiddels verkrijgbaar op dvd. Wij bekeken de film en mogen ook twee exemplaren weg geven aan jullie.

Plot

New York, begin jaren ‘50. Therese Belivet (Rooney Mara) werkt in een warenhuis in Manhattan en droomt van een meer vervullend leven als ze Carol Aird (Cate Blanchett) ontmoet, een verleidelijke vrouw die gevangen zit in een mislukt huwelijk. De vonk slaat onmiddellijk over en als de onschuld van hun eerste ontmoeting vervaagt, wordt hun verbondenheid dieper. Wanneer Carols verhouding met Therese aan het licht komt, neemt Carols echtgenoot wraak door haar geschiktheid als moeder aan te vechten. Carol en Therese voelen zich gedwongen de situatie te ontvluchten en ondernemen een spontane reis door Amerika. Een onverwachte gebeurtenis gooit hun beider levens overhoop.

Carol

Dit verhaal begint met een soort van proloog. De twee vrouwen zitten samen aan tafel in een hotel en het is op dat moment niet duidelijk wat de relatie is tussen Carol en Therese of met welke reden zij die avond samen gekomen zijn. Ze gaan uit elkaar en dan spoelen we terug naar de eerste ontmoeting tussen Carol en Therese en begint het verhaal vanaf het begin. Het verhaal komt langzaam op gang. In kleine stapjes wordt het verhaal vertelt en dit gebeurt voornamelijk met beeld en weinig woorden.

Wanneer de echtgenoot van Carol besluit een rechtszaak te starten over de voogdij van hun dochter, komt er iets meer vaart in het verhaal. Tijdens de reis wordt de verbondenheid tussen Carol en Therese steeds duidelijker zichtbaar. Op het hoogtepunt van deze relatie slaat het drama toe. Ook daar zijn weinig woorden voor nodig, want de beelden spreken voor zich.

Dat zegt meteen iets over de hele film. Er wordt veel duidelijk door wat niet wordt gezegd. De emoties worden overgebracht door middel van muziek, stiltes, beelden en door de gezichtsuitdrukkingen van Carol en Therese. Het acteerwerk van Cate Blanchett en Rooney Mara is wat dat betreft spot on.

Het plot is decennia later eigenlijk nog steeds actueel. Hoewel het lijkt alsof er veel veranderd is, hebben LGBT stellen nog altijd te maken met scheve gezichten en vooroordelen. De ontluikende liefde tussen Therese en Carol is prachtig vast gelegd, juist in deze scènes laat de regisseur veel aan de verbeelding van de kijker over. In mijn ogen is dit echt een geval van less is more.

Winactie

Wij mogen twee dvd’s weggeven voor Carol. Voor de winactie maken we gebruik van Rafflecopter. Aan het einde van de winactie loten wij de winnaar. Hierdoor zijn wij volledig onpartijdig. Je kunt verschillende punten verdienen en hoe meer punten hoe meer kans je maakt op de dvd. De loting is random, dus je kunt ook winnen als je maar op één manier mee doet. Om mee te kunnen doen, log je in met Facebook of via e-mail. Dit zorgt ervoor dat wij contact met je op kunnen nemen als je wint.

a Rafflecopter giveaway

Kun je niet wachten om deze film te bekijken? De dvd van Carol is onder andere verkrijgbaar via bol.com.

Film informatie

Titel: Carol
Regie: Todd Haynes
Cast: Kyle Chandler, Jake Lacy, Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson
Speelduur
: 118 minuten
Releasejaar
: 2015
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Comments

 1. Anna de Boer says:

  Ik ben zo benieuwd naar deze film,ik wil hem graag kijken gezellig met mijn zus

 2. ricardo says:

  Tof. Ben benieuwd naar deze dus doe graag mee!

 3. Lijkt me prachtig. Ik denk dat ik ‘m eerst alleen bekijk om te genieten van alles wat niet wordt gezegd!

  1. Roxanne says:

   Dat heb ik zelf ook gedaan ja. Dit genre kijk ik sowieso het liefst helemaal alleen.

 4. Jyoti Baldew says:

  Super leuk! ik ga de film kijken met mijn zusje, ze is heel benieuwd naar Carol.

 5. Marian B says:

  Samen met een vriendin, het is al weer te lang geleden dat we samen een film hebben gekeken.

 6. anja says:

  ik doe graag mee

 7. Anita te Gussinklo says:

  Lijkt me een prachtige film. Zou hem graag zien samen met mijn zus Els

 8. Jan van Lievenoogen says:

  Samen met mijn partner lekker genieten van deze prachtige film .

 9. Daan says:

  Leuk zeg, ik doe graag mee!

 10. Nina Mol says:

  Ik ga met mn zoon kijken!!

 11. JW Frijters says:

  Ik ga de film samen met een vriendin kijken. We zouden naar de bioscoop gaan maar daar is nooit van gekomen.

 12. Natasja says:

  Samen met mijn zusje. Leuk!

 13. Anneliese de Waal says:

  Met een vriendin zou ik de film kijken, erg leuk !! 🙂

 14. Jens Oostland says:

  Nice im in

  1. Jens Oostland says:

   Oh ja samen met mijn vrouw 😉

 15. Els Timmers says:

  Ik zou de film samen met mijn man gaan kijken, we kijken graag filmhuisfilms!

 16. Joke Somers says:

  Samen met m’n beste vriendin! Deze film hebben we samen in de bioscoop gezien dus dat doen we gewoon nog eens over.

Leave a Reply