Recensie: Ciske de Rat (musical)

Krijg toch allemaal de klere! Nee, grapje, maar dit is een zin uit Ik voel mij zo verdomd alleen van Ciske de Rat. Waarschijnlijk heb je de film met Danny de Munk als Ciske gezien, maar hoe zou de musical zijn?

Plot

Ciske is een Amsterdams straatschoffie. Zijn vader werkt op zee en zijn moeder (Ellen Evers) laat Ciske ’s avonds werken in een café. Wanneer zijn vader onverwachts de liefde vindt bij Tante Jans (Brigitte Nijman) lijkt Ciske eindelijk een moederfiguur in zijn leven te krijgen. Maar dan slaat het noodlot toe. Hoe gaat Ciske jaren later hiermee om?

Ciske de Rat

De film over Ciske de Rat is gebaseerd op een van de drie boeken van Piet Bakker. In deze musical zien we een jonge Ciske, maar ook de volwassen Ciske (gespeeld door Danny de Munk). Het contrast is mooi om te zien. Hierdoor zie je direct wat de gevolgen voor de volwassen Ciske zijn door de ervaringen van vroeger. Hoe Ciske nog altijd spijt heeft van het noodlot en hoe hij hiermee om moet gaan.

De nummers in de musical zijn zeer aangrijpend. ‘Ik voel mij zo verdomd alleen’ vond ik erg indrukwekkend. Jonge Ciske en de volwassen Ciske zingen dit nummer samen en dat is erg ontroerend om te zien. ‘Die ene seconde’ is daar ook een voorbeeld van. Dit nummer gaat over het noodlot en dat raakte mij zeer.

Conclusie

Als je Danny de Munk nog wilt zien als volwassen Ciske, zou ik zeker weten een kaartje kopen! Maar de rest van de cast is ook top…een dikke aanrader.

 

Film informatie

Titel: Ciske de Rat
Regie: Paul Eenens
Cast: Danny de Munk, Bas Keijzer, Ad Knippels, Brigitte Nijman, Ellen Evers. De jonge Ciske: Jules, Matheu, Sem, Silver, Viggo, Abel, Steef en Wolf.
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Kim

Naar de bioscoop gaan, is er bij Kim met de paplepel ingegoten. Haar oma werkte jarenlang in een bioscoop en zo zag ze alle films. Toen waren het alleen kinderfilms, tegenwoordig houdt ze ook van drama, (romantische) komedies en actie films. Naast films vindt Kim onder andere muziek, radio, katten en series kijken leuk.

Latest posts by Kim (see all)

Leave a Reply