Recensie: The Danish Girl

The Danish Girl speelt zich af in de jaren ’20 in Kopenhagen en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over twee kunstenaars. Einar Wegener verandert in deze film langzaam in de vrouw Lili Elbe. Hij is volgens bronnen de eerste transgender die ook daadwerkelijk geopereerd is. Een thema wat uiteraard het één en ander aan reacties en emoties te weeg brengt, zeker in die tijd.

Danish girl

Plot

The Danish Girl vertelt het bijzondere liefdesverhaal gebaseerd op het leven van de kunstenaars Einar en Gerda Wegener (Eddie Redmayne en Alicia Vikander). De film, die zich afspeelt in de jaren twintig, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over Einar’s baanbrekende beslissing om als vrouw, Lili Ebe, door het leven te gaan en de invloed daarvan op hun huwelijk en kunst.

The Danish Girl

Mijn eerste reactie op deze film was: Wow! Dat is intens. De emoties spatten van het scherm af. De liefde tussen Einar en Gerda is heel sterk. Ik vind Gerda overkomen als een sterke vrouw die haar man door dik en dun blijft steunen in zijn beslissingen. Voor twee geliefden is dit een haast onmogelijke situatie, ongeacht in welke tijd je leeft. Dit maakt het verhaal tegelijkertijd ontzettend mooi.

Niet alleen het verhaal is mooi. Gerda en Einar zijn beide kunstenaars en ze maken prachtige schilderijen. Zij schildert mensen, hij zet landschappen op het doek. De werken in de film zijn prachtig om naar te kijken. Wanneer Lili een rol gaat spelen in hun leven, verandert dit iets in de manier waarop Gerda bezig is met haar schilderijen. Ze krijgen meer diepgang en zij krijgt hierdoor meer succes.

A043_C002_02140T

Oscar

Alicia Vikander kreeg voor haar rol in The Danish Girl een oscar voor de beste vrouwelijke bijrol. En terecht, want ze zet een geweldige prestatie neer in haar rol als Gerda Wegener. Zij is absoluut de beste actrice in deze film. Hoe zou de échte Gerda Wegener zich gevoeld hebben toen zij er eind jaren ’20 achter kwam dat haar man liever een vrouw had willen zijn? Het zou het einde van haar huwelijk betekenen. Alicia zet dit op een hele geloofwaardige manier neer. Ook het acteerwerk van Eddie Redmayne, die zowel Einar als Lili speelt in deze film, is dik in orde. Zijn hele houding en gezichtsuitdrukkingen veranderen wanneer hij in de rol van Lili stapt. Er staat een heel ander persoon.

A018_C001_02111G

Film informatie

Titel: The Danish Girl
Regie: Tom Hooper
Cast: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard, Ben Whishaw
Speelduur:
 114 minuten
Releasejaar:
2016
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply