Recensie: Dansen op de Vulkaan

Een aantal weken geleden keek ik de film Achtste Groepers Huilen Niet op Netflix. Naar aanleiding van die film, kreeg ik van Netflix nog een paar andere tips. Ik besloot om Dansen op de Vulkaan te gaan kijken. Nils Verkooijen zette een fantastische rol neer in Achtste Groepers Huilen Niet en ik was benieuwd of hij net zo goed zou zijn in een rol waarbij hij zelf de patiënt speelt.

dansen_op_de_vulkaan_47042855_st_3_s-high

Plot

Maarten is een gewone jongen van 16. Na schooltijd gaat hij graag met vrienden in het park hangen, muziek luisteren, gamen met zijn beste vriend Stefan en zo vaak mogelijk naar de dansschool. Daar danst hij het liefst met Roxanne. Bijna niemand, zeker Roxanne niet, mag weten dat Maarten een chronische ziekte heeft; een ernstige vorm van stofwisselingsziekte waardoor hij niet oud zal worden. Want ondanks zijn ziekte en bezorgde ouders wil Maarten volop genieten van het leven en overal aan meedoen. Als het lichaam het steeds vaker laat afweten, dringt tot hem door dat hij het dansen misschien zal moeten opgeven…

Dansen op de Vulkaan

Door het kijken van deze film kwam ik erachter dat ik eigenlijk helemaal niets weet over stofwisselingsziekten en hoe heftig dit eigenlijk is voor zowel de kinderen als hun omgeving. Ik wist bijvoorbeeld niet dat kinderen met een stofwisselingsziekte niet oud worden en wat de symptomen zijn. Het is goed dat er op deze manier aandacht besteed wordt aan deze ziekte.

Het verhaal zelf kwam best wel hard bij me binnen. Je ziet tieners die allemaal graag plezier willen hebben op hun eigen manier. Jongeren die op zoek zijn naar wat bij ze past. Alleen Maarten kan niet alles doen wat hij wil en dat heeft veel invloed op zijn leven. Zijn emoties gaan alle kanten op. Het lijkt me verschrikkelijk als je lijf je zo tegen houdt terwijl je graag naar school wilt gaan, wilt dansen, verliefd wil worden of naar een feestje wilt gaan. Maarten wil gewoon normaal zijn en dat is dan ook de reden dat hij niet graag over zijn ziekte praat.

Dat werkt natuurlijk averechts, want wanneer hij moe of ziek is, kan hij niet goed uitleggen hoe dit komt. Wanneer hij zijn pillen inneemt op het schoolfeest, denken zijn klasgenoten (en docenten) meteen dat hij drugs gebruikt. Als mensen het verhaal niet kennen, trekken ze zelf conclusies. Dat komt best sterk naar voren in deze film.

dansen_op_de_vulkaan_47042855_st_4_s-high

Conclusie

Dansen op de Vulkaan is heftig, emotioneel, maar ook zo gespeeld dat het goed te volgen is. Je kunt zien wat de ziekte doet met Maarten en hoe bezorgd zijn ouders om hem zijn. Ook zie je goed dat andere mensen het niet begrijpen, vooral omdat ze het niet weten. Deze film geeft op een bijzondere manier weer hoe het leven van iemand met een stofwisselingsziekte kan zijn.

139525010202601421100439359165012n

Film informatie

Titel: Dansen op de Vulkaan
Regie: Adriënne Wurpel
Cast: Nils Verkooijen, Mouna Goeman Borgesius, Mees Groot
Speelduur
: 90 minuten
Releasejaar
: 2014
Oordeel: ★★★★

Dansen op de Vulkaan is onder andere verkrijgbaar via bol.com.

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply