Recensie: Dunkirk

We hebben de laatste tijd veel geschreven over de film Dunkirk, dit kwam mede doordat deze film gedeeltelijk in Nederland is opgenomen. Maar het kwam ook omdat Dunkirk in de wandelgangen ook de intentie had om de film van het jaar te worden. Vorige week kwam Dunkirk eindelijk uit, en wij keken hem in IMAX. Wat we er van vonden? Dat lees je hieronder.

DunkirkBeschrijving

Dunkirk start als honderdduizenden Britse en geallieerde soldaten omsingeld zijn door vijandelijke troepen. Gevangen op het strand met hun rug naar de zee staan ze voor een onmogelijke situatie als de vijand dichterbij komt.

Dunkirk

Laten we beginnen bij het begin, de start van de film en dan bedoel ik letterlijk de eerste scene is een pareltje. We zien hier een groep verweesde Britse soldaten die onder vuur worden genomen door Duitse soldaten en zo worden uitgedund tot alleen de hoofdpersoon nog nog over is. Met dit begin belooft Dunkirk heel veel goeds.

Hierna gaat Dunkirk over naar het strand, waar het grootste gedeelte van de film zich afspeelt. Ook hier zitten er regelmatig goede scene’s in zoals verschillende bombardementen, waardoor je echt het gevoel krijgt dat het een dodelijke en beangstigende situatie is. Echter zit hier ook gelijk de zwakte van de film.

Dunkirk heeft een mooie structuur. Scene’s die in elkaar overlopen maar op verschillende plekken op de film zitten. Dunkirk legt structuur  voor de zekerheid wel even uit, in tekst in beeld: we spenderen een week tussen de soldaten op het strand, een dag met de bemanning van een vissersschip en een uur in de cockpit van een jachtvlieger. Maar dat vergeet je zo weer, tijd is relatief.

Conclusie

In de montage van Dunkirk worden drie compleet verschillende perspectieven uiteindelijk samengevoegd tot een mooie drama film. Helaas is het iets minder oorlog dan ik had gehoopt, en gaat het tempo van de film steeds lager in tempo. Als je van Saving Private Ryan houdt, dan krijgt deze film 5 sterren. Als je iets meer oorlog had gehoopt dan is het een 4 sterren film

Film informatie

Titel: Dunkirk
Regie: Christopher Nolan
Cast: Fionn Whitehead, Harry Styles, Mark Rylance, Tom Hardy, Cillian Murphy, Barry Keoghan, Kenneth Branagh
Speelduur
: 106 minuten
Releasejaar
: 2017
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

Leave a Reply