Recensie: Evita (1997)

De film Evita kwam 20 jaar geleden uit in de bioscoop. Het verhaal is gebaseerd op dat van Eva Duarte/ Peron en het werd eerder verteld in een musical. De rol van Evita wordt gespeeld en gezongen door Madonna. Ik kan me nog goed herinneren dat de soundtrack ‘Don’t cry for me Argentin’ lang in de hitlijsten stond en dat de videoclip destijds vaak voorbij kwam op TMF.


Plot

De film is gebaseerd op de succesvolle gelijknamige musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Het korte, maar dynamische leven van Eva Peron (Madonna) staat in de film centraal. Evita, werkte zich als vrouw van president Juan Peron (Jonathan Price) vanuit een arm bestaan op tot een van de rijkste, geliefdste en machtigste vrouwen in de wereld. Met haar intelligentie en charme betoverde ze gedurende 7 jaar een land met 18 miljoen inwoners.

Evita

De film Evita is gebaseerd op de gelijknamige musical en dat merk je vanaf het eerste moment. De film begint met twee begrafenissen, die van Eva’s vader Juan Duarte (in 1926) en die van Eva zelf (in 1952). Vanaf dat moment begint de muziek. Antonio Banderas zingt over Eva Peron en neemt je mee naar haar uitvaart. Daarna springen we terug in de tijd naar de 15-jarige Eva en haar wens om naar Buenos Aires te vertrekken. Door de muziek en de snelle scénes vlieg je in vogelvlucht door de opsomming van haar geschiedenis (en relaties) heen tot aan het moment dat Eva en Juan Peron elkaar ontmoeten.

Het verhaal zet zich op dezelfde manier voort. Er wordt eigenlijk niet gesproken in de film, alleen maar gezongen. Op de momenten dat Eva alleen is of dat er slechts een verteller nodig is, valt Antonio Banderas in. Hoewel het verhaal op een luchtige manier gebracht wordt, gaat het wel degelijk ergens over. Het gaat over politiek, over vechtpartijen en over hoe Juan Peron uiteindelijk president van Argentinië wordt. Als het dan eindelijk goed lijkt te gaan met Eva en Juan, wordt zij ziek en moet ze afscheid nemen van de mensen aan wie zij beloofd heeft dat ze ze altijd bij zal staan. De balkonscène die we allemaal kennen uit de videoclip van Dont Cry for me Argentina is haar laatste contact met de buitenwereld.

Madonna zet een geweldige rol neer als Eva Duarte/Peron. Niet alleen haar zang is goed in deze film, maar ook haar acteerwerk is dik in orde. Toch genoot ik vooral van Antonio Banderas als de verteller. Hij loopt door elke scène heen, alsof hij er overal gewoon bij hoort, terwijl je als kijker weet dat hij slechts een deel van het verhaal vertelt met zijn zang.

Ik heb de film lang geleden al een keer gezien en vond het leuk dat alle muziek zo was blijven hangen. Ik was het verhaal eigenlijk een beetje kwijt, maar het kwam allemaal snel terug vanwege de herkenbare muziek.

Conclusie

Twintig jaar later is het verhaal van Evita nog steeds mooi. Je moet wel van verhalen houden die als musical gebracht worden, omdat er alleen gezongen wordt en zo goed als niet gesproken. Tegelijkertijd wordt dit stukje geschiedenis door het gebruik van muziek wel op een redelijk vlotte en luchtige manier overgebracht.

Evita

Heb jij deze klassieker nog niet gezien? De dvd van Evita is onder andere verkrijgbaar via bol.com

Film informatie

Titel: Evita
Regie: Alan Parker
CastMadonna, Jonathan Pryce, Antonio Banderas
Speelduur
: 135 minuten
Releasejaar
: 1997
Oordeel: ★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply