Recensie: Fataal

Van JSB Productions kregen wij het verzoek aandacht te besteden aan de film Fataal. Met een goede reden, want in de film Fataal wordt aandacht besteed aan het maatschappelijk probleem van ‘zinloos geweld’ en de gevolgen voor het slachtoffer en zijn omgeving.

fataal_99000519_st_9_s-low

Plot

Milan en Sophie zijn twee twintigers die willen trouwen en kinderen krijgen. Bovendien heeft Milan ambitieuze plannen voor het openen van een danceclub: Jaguars. Sophie, haar ouders en zijn beste vriend Ferhane steunen hem daarin. Na veel hard werken lijkt Jaguars een succes te worden. Maar op een avond vallen drie jongens personeel en bezoekers lastig. De herrieschoppers worden uit de danceclub gezet. Ze zijn boos en zinnen op wraak. Vroeg in de ochtend wachten ze Milan op en slaan hem volledig in elkaar. Hij komt in het ziekenhuis bij en krijgt te horen dat hij nooit meer zal kunnen lopen. Zijn wereld stort in en niet alleen die van hem. Langzaam dringt bij Milan het besef door dat ook de mensen die dicht bij hem staan een nachtmerrie doormaken.

Fataal

Fataal is een heftige film en het verhaal heeft me zeker geraakt. Als ik heel eerlijk ben, vond ik de hoofdpersoon Milan vanaf het begin van de film totaal niet sympathiek. Hij hield geen rekening met zijn omgeving, trok zijn eigen plan en ging er van uit dat iedereen er maar in mee zou gaan. Je baan opzeggen en een nachtclub beginnen? Daar hoef je toch niet over te praten met je verloofde? Ik schrok er van. Uiteraard betekent dit niet dat je zo iemand iets slechts toewenst.

Als Milan het slachtoffer wordt van zinloos geweld en in daardoor in een rolstoel terecht komt, heeft hij er duidelijk moeite mee hulp te aanvaarden van anderen. Hij was misschien een eikel voor zijn ongeluk, maar hij was wél zelfstandig en het lijkt erop dat dit erg belangrijk voor hem was. Ook in zijn rolstoel, blijft Milan wie hij is. Wederom geen sympathiek persoon, maar een koppige jonge man met een droom die hij in duigen ziet vallen. Dat moet vreselijk frustrerend zijn. Hij blijft in eerste instantie namelijk enorm hangen in zijn boosheid richting de daders en hoewel dit begrijpelijk is, lost het ook niets op. Hij blijft toch in die rolstoel zitten en daar zal hij mee moeten leren leven. Ik was erg benieuwd of hij deze frustratie zou kunnen ombuigen naar iets positiefs om daarmee een betere toekomst tegemoet te gaan. Of dit lukt, zul je zelf moeten gaan bekijken.

fataal_99000519_st_11_s-low

Conclusie

In eerste instantie vond ik het moeilijk de film te beoordelen. Ik was zo enorm boos op Milan en de manier waarop hij met de mensen om hem heen om ging. Ik besefte me dat de film me enorm raakte en dat ik daarom zoveel emoties voelde. Dat betekent ook dat de rollen in deze film fantastisch gespeeld worden. Je wordt echt helemaal in het verhaal meegezogen en kijkt ademloos toe wat er allemaal gebeurt met Milan, Sophie en alle anderen in het verhaal.

fataal_99000519_st_10_s-low

Film informatie

Titel: Fataal
Regie: Jesse Bleekemolen
Cast: Jeffrey Hamilton, Priscilla Knetemann, Harry Piekema, Stijn Fransen
Speelduur
: 95 minuten
Releasejaar
: 2016
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply