Recensie: Gilmore Girls, A Year in the Life

Gilmore Girls was in de zeroes een show waar ik heel graag naar keek. Deze show over moeder en dochter Gilmore met hun verslaving aan koffie en snelle conversaties was geweldig. Het was daarom jammer dat de serie in 2007 stopte. A Year in the Life neemt ons mee terug naar de wereld van Rory en Lorelai Gilmore. Ik was heel enthousiast toen ik dit voor het eerst hoorde, maar was me er wel bewust van dat dit twee kanten op kon gaan. Het zou geweldig kunnen zijn, maar ook erg tegen kunnen vallen. Mijn verwachtingen waren tenslotte erg hoog.

mv5bmtg2ndazntm3nf5bml5banbnxkftztgwoduzntyzmdi-_v1_sy1000_sx1500_al_

Plot

Gilmore Girls, A Year in the Life neemt je mee terug naar het leven van Lorelai en Rory Gilmore in het dorpje Stars Hollow. In de nieuwe serie is het negen jaar later. Rory is afgestudeerd, aan het werk en ze is overal en nergens. Lorelai is nog altijd samen met Luke en werkt nog steeds in haar Inn. Emily Gilmore is sindskort de weduwe van Richard Gilmore en probeert haar weg te vinden in haar nieuwe leven. We volgende Gilmore vrouwen in een jaar van hun leven. A Year in the Life bestaat uit vier afleveringen van (ruim) anderhalf uur. Elke aflevering speelt zich af in een ander seizoen.

Gilmore Girls, A Year in the Life

Vrijdagmorgen zocht ik de serie op op Netflix en zette hem aan, vastbesloten om alle afleveringen die dag te kijken. Terwijl de winter aflevering van start ging en Lorelai aankondigde dat ze sneeuw rook, wist ik dat het goed zat. Ik nestelde me in mijn stoel en het genieten kon beginnen.

Voor de fan zijn er veel herkenbare personages, momenten en plaatsen waarin je het gevoel van toen echt kunt herbeleven. Hoewel het verhaal zich negen jaar later afspeelt, zijn veel dingen gewoon hetzelfde gebleven. Toch is er ook een heleboel verandert. Rory is aan het begin van het verhaal al een tijd niet in Stars Hollow geweest en krijgt van haar moeder een Town Tour. Zo word je als kijker ook even snel meegenomen langs alle locaties van toen. Ik vond dit een heerlijk begin.

Rory is in het huidige verhaal 32 jaar. Ik ben zelf ook 32 en ik herken wel veel van de gevoelens waar zij mee worstelt. Ik heb zelf wel een vaste woon en verblijfplaats en mijn gezin, maar op het gebied van werk weet ik ook nog vaak niet wat ik wil doen. Ook Rory worstelt met deze dingen. Ze weet niet goed wat ze wil doen, met wie ze dat gaat doen en waar dan. Ondertussen hebben haar vriendinnen van vroeger wel een heel leven voor zichzelf opgebouwd met een baan en kinderen, met of zonder man. Zo zien we onder andere wat er is geworden van Paris en van Lane. In die zin is de serie mee gegroeid met haar kijkers. Het high school meisje werd tijdens de serie een studente, maar ze is nu echt een jonge vrouw geworden. Dat vond ik mooi om te zien.

Rory is overigens niet de enige dertiger in Stars Hollow. Nee, ze hebben een heuse Thirty-Something Group opgericht. Dat is absoluut niet iets waar je op zit te wachten. Het is echt een beetje een soort van kneuzen bijeenkomst waar je het liefst ver vandaan blijft. Wel moest ik er heel hard om lachen.

Een van de grote vragen is natuurlijk welke Rory Boyfriends er allemaal meespelen. Zonder echt te spoilen, kan ik jullie vertellen dat zowel Jess, Dean als Logan een rol spelen in A Year in the Life. Ze spelen niet allemaal een even grote rol, maar laten wel hun neus even zien. Ik was zelf nogal verbaasd toen Rory in aflevering één kwam aanzetten met Paul. Wie is Paul? Dat doet er verder ook niet toe, want hoewel Rory het niet uitmaakt, is het niet echt een personage om te onthouden. Exit Paul.

Ik zou nog een heleboel willen schrijven over wie er allemaal weer mee doen en welke rol ze spelen, maar dan ga ik teveel spoilers weggeven. Wel wil ik jullie er even op wijzen dat je, als je goed oplet, eindelijk Mr Kim te zien krijgt. Dat vond ik zelf wel heel erg gaaf.

mv5bmtu0otc2njuxnf5bml5banbnxkftztgwntuzntyzmdi-_v1_sy1000_cr0014961000_al_

Conclusie

Er zijn veel dingen hetzelfde gebleven. Het gevoel wat ik bij Gilmore Girls had, is nog hetzelfde. De dames spreken op rap tempo met elkaar, Paul Anka de hond is er nog, er worden sloten met koffie gedronken en eten speelt een grote rol in het leven van de Gilmore Girls. Stars Hollow is ook niet veranderd. Er zijn nog steeds town meetings, iedereen doet boodschappen bij Taylor, ze drinken koffie bij Luke’s (vraag hem vooral naar het WiFi password als je er bent) en gaan naar de film in de oude bioscoop van vroeger. Nieuw is wel de ‘Secret Bar’. Een leuke toevoeging aan het dorp.

Als echte fan van Gilmore Girls kan ik A Year in the Life absoluut aanraden. Wat ik wél jammer vond, was dat de serie uiteindelijk eindigt in een enorme cliffhanger. Die maakte me vreselijk nieuwsgierig naar hoe het verhaal nu verder gaat en of dat ooit nog gaat gebeuren. Als het aan mij ligt, wordt A Year in the Life dus wel vervolgd met een tweede seizoen.

mv5bmtgxnjyzotm1ov5bml5banbnxkftztgwnzi0ntk1ode-_v1_sy1000_cr0015021000_al_

Film informatie

Titel: Gilmore Girls, A Year in the Life
Regie: Amy Sherman-Palladino
CastLauren Graham, Alexis Bledel, Scott Patterson
Releasejaar
: 2016
Oordeel: ★★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply