Recensie: The Grand Budapest Hotel

Een tijdje geleden kreeg ik van een film vergelijkingssite de tip om The Grand Budapest Hotel te kijken. Ik had nog nooit van deze filmhuis comedy gehoord en besloot toch de film maar te bekijken. Wat ik er nou eigenlijk van vond? Dat lees je hieronder in de recensie.

The Grand Budapest Hotel

Beschrijving The Grand Budapest Hotel

Gustave H., de conciërge van een bekend hotel, blikt terug op zijn excentrieke avonturen met Zero Moustafa, de lobbyjongen die zijn beste vriend wordt. Gustave H. vertelt over de spectaculaire diefstal & opsporing van een waardevol Renaissance schilderij, over de dodelijke strijd om een familiefortuin, over een wanhopige achtervolging op motoren, in treinen, op sledes & ski’s én over een opbloeiende liefde. Dit alles tegen de achtergrond van een drastisch veranderend Europa in de jaren tussen de twee Wereldoorlogen.

The Grand Budapest Hotel

The Grand Budapest Hotel

Het eerste wat me opviel aan de film was de stijl waarin The Grand Budapest Hotel is gefilmd. Het speelt zich allemaal af in hele strakke kaders in een best wel oud filmformaat (4:3-ratio). Wat de toon ook gelijk zet is dat het decor en regelmatig uitziet als een decor, het geeft je vrij snel het gevoel van een theater stuk.

Daarnaast zit The Grand Budapest Hotel vol met vreemde figuren, rare persoonlijkheden en de meest bizarre gebeurtenissen en grappen. Hiermee zit de film eigenlijk vol met humor vanaf het begin tot het einde. Wat ik wel jammer vond is dat de film uit heel veel lagen bestaat, een hoop van deze lagen voelen als onnodige opvulling en deden op sommige momenten juist de film niks goeds.

The Grand Budapest Hotel

 

Conclusie

Persoonlijk vond ik The Grand Budapest Hotel een leuke film om te zien. Het is een film vol met humor, die langzaam door het verhaal beweegt. Wat ik heel mooi vond is dat het verhaal begin tot eind verteld word, maar ook gigantisch veel zijwegen kent. En behalve zijwegen ook complete omwegen. De personages zijn leuk en begrijpelijk.

Het is echter wel een film waarbij je duidelijk moet blijven zitten. Je kan niet eventjes weg lopen om iets te doen. Dan ga je zoveel informatie missen dat het niet meer leuk is. Mijn advies? Koop de dvd (9.90), zorg dat je de popcorn en genoeg drinken bij de hand hebt en geniet van deze excentrieke film.

Film informatie

Titel: The Grand Budapest Hotel
Regie: Wes Anderson
Cast:  Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric
Speelduur
:99 minuten
Releasejaar
: 2014
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

Leave a Reply