Recensie: Here and Now

Op Instagram kwam de trailer van de film Here and Now voorbij. Dit leek me erg interessant, want ik ben dol op drama films. Daarnaast klinkt een film met zowel Sarah Jessica Parker als Renée Zellweger veelbelovend. Spoiler: Dit was niet het geval en ik wil graag uitleggen waar het voor mij mis ging met Here and Now. Hierdoor bevat deze recensie wel een aantal spoilers.

Plot

Vivienne (Sarrah Jessica Parker) is een succesvolle zangeres met een fantastische carierre, maar na het ontvangen van aangrijpend nieuws net voor haar wereldtoernee wordt ze geforceerd om haar leven onder de loep te nemen en te kijken naar haar beslissingen uit het verleden en de relaties die ze heeft opgeofferd om te komen waar ze is. Nog bijkomend van het schokkende nieuws, dwaalt ze door de straten van het drukke New York City maar voelt ze zich eenzamer dan ooit. In de opvolgende 24 uur moet ze haar keuzes uit het verleden accepteren evenals de keuze om de mensen uit haar leven achter te laten zoals haar overbezorgde moeder Jeanne (Jacqueline Bisset), haar manager Ben (Common), haar ex-man Nick (Simon Baker) en haar beste vriendin van vroeger Tessa (Renée Zellweger) en er zo voor te zorgen dat ze klaar is voor het volgende hoofstuk in haar leven.

Here and Now

Sommige films komen traag op gang of hebben weinig dialogen. Met name in het drama genre is dit regelmatig het geval. Een traag verhaal of een film die zich op één dag afspeelt, vind ik niet per definitie een probleem, maar in het geval van Here and Now had ik bij de aftiteling het gevoel dat de film nog moest beginnen. Ik vroeg me echt af waar ik nu naar had zitten kijken.

Het plot vertelt ons dat Vivienne aangrijpend nieuws ontvangt. We zien haar, alleen, in een wachtkamer zitten en ze gaat alleen langs de arts voor de uitslag van een onderzoek. Ze krijgt te horen dat ze een hersentumor heeft en dat de overlevingskansen eigenlijk nihil is. Alle ingrepen en behandelingen die ze zal ondergaan, zijn slechts levensverlengend. In de volgende 24 uur gaat ze alle belangrijke personen in haar leven af en ze staat voor een aantal keuzes. Dit zou uiteraard hartverscheurend en meeslepend kunnen zijn, maar dat is het dus niet.

Here and Now belooft je een flinke bak drama, maar de film zelf slaat hier volledig de plank mis. Vivienne bezoekt inderdaad haar familie, vrienden en collega’s, maar ze vertelt hen niets. Het gaat grotendeels over koetjes en kalfjes. Je ziet wel dat ze zelf bezig is afscheid te nemen, maar ze geeft haar naasten niet de kans hetzelfde te doen. De film heeft hierdoor weinig diepgang en Vivienne lijkt erg onsympathiek.

De film heeft een open einde. Na 24 uur keert Vivienne terug naar het ziekenhuis, waar zij geopereerd zal worden. Of de operatie slaagt, kom je niet te weten. Als kijker blijf je dus achter met het gevoel dat ze zelf al weet dat ze die dag zal sterven, maar je weet het niet zeker.

Helaas waren mijn verwachtingen van Here and Now te hoog. Het begin vormt wel een basis voor een goede film, waarin de hoofdpersoon na aangrijpend nieuws haar leven verandert. Dat is natuurlijk een verhaal wat we eerder hebben gezien en ik denk dat ze geprobeerd hebben er een originele draai aan te geven. In dit geval heeft dit wat mij betreft niet goed uitgepakt.

Film informatie

Titel: Here and Now
Regie: Fabien Constant
Cast:  Sarah Jessica Parker, Renée Zellweger, Simon Baker
Speelduur: 
91 minuten
Releasejaar: 
2018
Oordeel: ★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply