Recensie: Jackie

Een van de film waar ik dit kwartaal naar uit keek was Jackie, gisteren was dan eindelijk het moment dat ik de film kon zien. Helaas liep wat achter met het kijken van films want Jackie draait al sinds 16 februari in de Nederlandse bioscoop. Wat ik van de film vond lees je hieronder.

Jackie

Beschrijving Jackie

In Jackie kruipt Oscarwinnares Natalie Portman in de huid van First Lady Jackie Kennedy. De film vertelt het verhaal van de moord op John F. Kennedy en de vier dagen van nationale rouw door de ogen van deze charismatische First Lady. Een periode waarin de hele wereld zijn blik richtte op de beroemde weduwe. Een vrouw in rouw, die zich uiterlijk sterk moest houden om een geschokte natie gerust te stellen en het beeld van haar echtgenoot voor de eeuwigheid historisch te bepalen. De hoofdrol is voor Oscarwinnares Natalie Portman (Black Swan, Closer) en de regie is in de handen van de veelgeprezen cineast Pablo Larraín, die eerder hoge ogen gooide met No (2012) en Neruda (2016).

Jackie

Jackie

Op het ene moment ben je de First Lady van Amerika, het volgende moment zit je onder de bloedvlekken en word de vice-president ingezworen als President terwijl je vermoorde man in het vrachtruim ligt. Dit overkwam Jackie Kennedy, de vrouw van John F. Kennedy, en deze film verteld haar verhaal. Na de film kan je natuurlijk nog steeds niks voorstellen bij wat ze heeft meegemaakt, maar het geeft je wel een begin.

Het verhaal word gepresenteerd alsof het door Jackie aan een interviewer verteld word. Het gaat soms een beetje van links naar rechts door het verhaal heen. Maar uiteindelijk vormt de film wel een mooi beeld waarbij de emoties van Jackie toch wel overgebracht worden. Helaas zitten er een aantal dingen in de film die niet goed overgebracht worden, zo zie je op een gegeven moment twee kinderkisten begraven worden, dit gebeurd zonder enige achtergrond waardoor het toch wel raar overkomt. Ook heeft Jackie regelmatig gesprekken met John Hurt die een priester speelt. Maar deze gesprekken komen plots en lijken buiten de hele verhaal structuur te vallen, de meerwaarde hiervan komt niet echt goed over en dit gedeelte had waarschijnlijk ook weggelaten kunnen worden.

Jackie

Conclusie

Natalie Portman speelt een sterke Jacqueline Kennedy en grijpt je stevig vast als ze door het verhaal gaat. Wel is het even wennen aan de spraak die ze gebruikt, maar dit komt mede hoe de echte Jackie Kennedy praatte. Als je de paar schoonheidsfoutjes vergeet dan blijft er een hele mooie film over.

Jackie

Film informatie

Titel: Jackie
Regie: Pablo Larrain
Cast: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, John Hurt
Speelduur
: minuten
Releasejaar
: 2017
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

Leave a Reply