Recensie: LBJ

Nadat de machtige senator Lyndon Baines Johnson (Woody Harrelson) in 1960 de democratische voorverkiezingen verliest van senator John F. Kennedy, stemt hij er mee in om de running mate van zijn rivaal te worden.

Plot

Zodra ze de presidentsverkiezingen winnen wordt Johnson vice president, maar ondanks zijn uitgebreide wetgevende kennis en zijn scherpe politieke instincten zet Kennedy’s team hem buitenspel. Op 22 november 1963 verandert dit echter rigoureus, wanneer Kennedy wordt vermoord en Johnson het presidentschap in handen geduwd krijgt, met zijn vrouw Lady Bird aan zijn zijde. Terwijl de natie rouwt kampt Johnson met tegenstander Bobby Kennedy en voormalig mentor Richard Russell, terwijl hij probeert JFK’s nalatenschap te eren door op te komen voor de historische Civil Rights Act van 1964.

LBJ

De film draait om Lyndon Baines Johnson. Beter bekend onder zijn initialen LBJ.  In de jaren 60 politicus van de Democratische Partij – afgevaardigde van de staat Texas. We maken een tijdreis, oftewel we gaan terug naar de jaren 60. De campagne voor een nieuwe president is in volle gang. John F. Kennedy, gezien als een charmante man. Charismatisch met een grote visie. LBJ beschouwde Kennedy als een luxepaard; als er geploegd moet worden geeft Kennedy niet thuis.

Kennedy’s team wil dat LBJ zich uitspreekt. Zich in de strijd werpt voor het Presidentschap. Lang houdt LBJ dit tegen. Zoals we weten John F. Kennedy wordt genomineerd als 35e President of the United States of America. Kennedy moet gedacht hebben ‘keep your enemies close’ toen hij LBJ vroeg als running mate in de verkiezingsstrijd. Broer Bobby stak niet onder stoelen of banken dat hij een fel tegenstander was van LBJ.  De enorme kennis die LBJ heeft en zijn connecties met het Zuiden waren van waarde voor deze President. Noodzakelijk ook om Texas bij de verkiezingen aan zich te binden. Echter zodra John F. Kennedy en zijn team in het Witte Huis zit, wordt LBJ buitenspel gezet. Tot zijn grote frustratie.  Maar als vicepresident was LBJ de man van meebewegen – compromissen sluiten – om uiteindelijk zijn doel te willen bereiken.

We schrijven 23 november 1963, de autotoer door de stad Dallas. Iedereen kent de beroemde beelden. Tijdens de toer wordt de aanslag op John F. Kennedy gepleegd. Dit heb je  vele malen als historisch beeld kunnen zien. Het moment in de film heeft grote impact, helemaal op zo’n groot scherm. LBJ reed met zijn vrouw Lady Bird Johnson mee in de toer, maar werd niet geraakt. Door de dood van Kennedy werd LBJ de 36e President van de United States of America.

 

History

Is de film een geschiedenisles? Deels kan het niet anders. Het geeft weer hoe LBJ was als man, politicus, echtgenoot, persoon. Een echte Texaan. Direct, soms op het botte af. In mijn ogen was LBJ een sensitieve man met een enorm ego. Eigenlijk wilde hij dat mensen hem gewoon aardig zouden vinden. Net als ieder mens. Politiek gezien was hij heel bekwaam. Hij introduceerde Medicare (ziekteverzekering voor bejaarden) en wist de wet erdoor te krijgen die de segregatie afschafte: Civil Rights Act of 1964. Mede door de Vietnamoorlog, de politieke onrust die daarmee gepaard ging, besloot LBJ zich niet meer kandidaat te stellen voor een volgende verkiezing.

 

Conclusie

Mooie quote van LBJ in de film: When life gives you Lemons, make Lemonade. Oftewel, wat je ook in het leven op je pad krijgt, probeer er het beste van te maken. Historisch gezien een prachtige film, die de moeite waard is om te gaan kijken. Lucky Me, ik ben gek op dit soort films.

Goede keus voor deze rol: Woody Harrelson is Texaan. Politiek betrokken o.a. als anti-oorlogsactivist. In 2003 sprak hij vaak bij demonstraties tegen de invasie van Irak. Woody Harrelson, ik zag hem voor het eerst in de televisieserie Cheers. Als acteur heeft hij sindsdien vele, prachtige rollen op zijn naam staan. In de rol van LBJ vind ik hem FENOMENAAL. Zijn houding, zijn accent, zijn uitstraling. Er is een shot in de film: Vlak voor zijn eerste Presidentiele toespraak tot het Congres (5 dagen na de dood van John F. Kennedy). Een close-up voor de gesloten deuren….. Woody Harrelson is LBJ.

Niet voor niets was hij genomineerd voor Best Acteur tijdens de Oscars dit jaar. Mij een raadsel waarom hij hem niet gekregen heeft.

Wat mij betreft 5 star movie! Ben je een fan van Harrelson’s werk, dan moet je zeker gaan kijken. De release van deze film in Amerika, vond plaats op 3 november 2017. 15 maart 2018 in onze bioscopen.

Film informatie

Titel: LBJ
Regie: Rob Reiner
Cast: Woody Harrelson, Richard Jenkins, Bill Pullman, Jennifer Jason Leigh

Speelduur: 98 minuten
Releasejaar
: 2017
Oordeel: ★★★★★

The following two tabs change content below.

Hannah

Hannah heeft jaren gewerkt in de financiële dienstverlening. Tegenwoordig is ze liever creatief bezig. Vooral fotograferen is een enorme passie van haar. Altijd al eens voor de camera willen staan (of zitten), dan kun je voor een sessie terecht in haar studio in Almere. Ook ontwerpt ze kattenspeelgoed voor haar sphynxje en twee andere huistijgertjes. Hannah houdt van boeken, muziek, films en mooie televisieseries. Geïnspireerd raakt zij door andere mensen en bijzondere gesprekken. Welke soort films hebben haar voorkeur? Dat kan verschillen, van drama tot thriller, en van romantiek tot comedy. En zelfs af en toe een uitstapje naar horror.

Latest posts by Hannah (see all)

Leave a Reply