Recensie: Logan

Gisteren zagen we de film Logan in de bioscoop. Hugh Jackman (de acteur van Logan) heeft aangekondigd dat dit zijn laatste film wordt waarin hij Logan speelt. Ook collega Patrick Stewart (acteur van character Charles Xavier) stopt ermee. Logan wordt de film waarin we afscheid nemen van deze personages. De trailer en recensies van anderen doen vermoeden dat deze film een donker randje heeft. Wat heeft dit voor invloed op ons oordeel?


Plot

In de nabije toekomst ontfermt een vermoeide Logan (Hugh Jackman) zich over de zieke Professor X (Patrick Stewart) in een schuilplaats op de grens met Mexico. Logan probeert zich te verschuilen voor de wereld en zijn nalatenschap. Maar als een jonge mutant op de vlucht voor duistere krachten zijn pad kruist, kan hij zich niet langer verstoppen.

Logan

Deze film speelt zich af in een tijd waarin er geen mutanten meer geboren worden. Degenen die er zijn, verschuilen zich voor de wereld. Wanneer verschillende mensen Logan vertellen dat er nieuwe mutanten in de buurt zijn, gelooft hij hier niet in. Hij gaat gewoon door met zijn werk als taxi chauffeur en het zorgen voor Professor X.

Op een dag duikt er een man op van het bedrijf Transigen. Hij is op zoek naar een meisje. Ook komen er een meisje en haar ‘moeder’ op het pad van Logan, die hem om hulp vragen. Het jonge meisje (Laura) blijkt een mutant te zijn met dezelfde genen als Logan zelf. Hoewel hij aanvankelijk niets van haar wil weten, neemt hij haar toch in bescherming. Samen met Charles Xavier slaan ze op de vlucht terwijl ze zich voor doen als een familie bestaande uit een opa, vader en zijn dochter.

Al snel blijkt dat er meer kinderen zijn zoals Laura en dat zij allemaal in gevaar zijn. Het is zelfs niet duidelijk of de kinderen nog leven. Transigen begeeft zich op glad ijs. Het bedrijf wil met mutanten werken, maar is tot de conclusie gekomen dat ze de kinderen die zij proberen te kneden en trainen niet voor 100% onder controle hebben. Hun project is mislukt en ze willen daarom graag van Laura en de andere kinderen af.  Wat zij eigenlijk willen creëren, is een ‘wapen’ waarbij de mutant geen geweten en gevoel meer heeft. Hier wordt al flink mee geëxperimenteerd en deze ‘wapens’ zet Transigen graag in bij hun zoektocht naar de ontsnapte kinderen.

Wat volgt is een tikkeltje voorspelbaar, maar wel mooi. De bad guys komen achter ze aan, er wordt op verschillende momenten flink gevochten en hier en daar vallen wat slachtoffers. Logan probeert afstand te houden van Laura, maar hoewel het geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken, weet ze hem langzaam maar zeker om haar vingers te winden.
 

Conclusie

Ik ben diep onder de indruk van deze film. Het is wat mij betreft meer dan actie en science-fiction. Logan heeft ook flink wat dramatische elementen die de film (wat mij betreft) meer diepgang geven dan de gemiddelde actiefilm. Misschien is de verhaallijn hier en daar wat voorspelbaar en zie je wel aankomen wat er gaat gebeuren, maar de uitvoering is dik in orde. Zelf was ik vooral onder de indruk van het einde van de film. Omdat ik geen spoilers weg wil geven, zul je de film toch zelf moeten gaan kijken als je wilt weten wat ik daar mee bedoel.

Logan

Film informatie

Titel: Logan
Regie: James Mangold
Cast: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Boyd Holbrook, Doris Morgado
Speelduur
: 137 minuten
Releasejaar
: 2017
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

1 thought on “Recensie: Logan

Leave a Reply