Recensie: Ma Ma

Ma Ma is een Spaanstalige dramafilm met Penélope Cruz in de hoofdrol. De film werd genomineerd voor drie Goya awards. Zijn deze nominaties terecht?

ma_ma_20000306_st_2_s-low

Plot

Magda (Penélope Cruz) komt erachter dat ze ongeneeslijk ziek is en nog maar een paar maanden te leven heeft. Ze besluit om deze laatste tijd volop van het leven, haar familieleden en vrienden te genieten. Wanneer blijkt dat ze zwanger is, hoopt ze dat ze hierdoor als nog aan haar noodlottige einde kan ontkomen.

Ma Ma is geregisseerd door Julio Medem met in hoofdrol Penélope Cruz. Penélope won een Oscar voor haar rol in Vicky Cristina Barcelona (2008) en was genomineerd voor een Oscar voor haar rol in Volver (2001). Medem heeft eerder de films Lucia el sexo (2001) en Habitacion en Roma (2010) geregisseerd.

Ma Ma

De film Ma Ma werd genomineerd voor drie Goya awards: voor Beste vrouwelijke hoofdrol, Beste filmmuziek en voor Beste grime en kapwerk. Ik kan me hier alleen maar bij aansluiten. De rol van Magda wordt fantastisch neergezet door Penelope Cruz. Ze ziet er ook precies zo uit als ze zich voelt: Ziek wanneer het niet goed gaat, met een bleke huid en droge lippen, maar stralend wanneer het goed gaat met haar in de film. Dat is knap gedaan. Ook de muziek is prachtig. De pianostukken voegen extra emotie toe aan het verhaal.

In het begin van de film moest ik even wennen aan de manier waarop het verhaal zich ontwikkelt. Hier en daar lopen de scenes door elkaar heen. Het is duidelijk dat de verschillende scenes zich in werkelijkheid na elkaar afspelen, maar de film schiet dan heen en weer tussen verschillende locaties. Dit geeft enerzijds een bepaalde snelheid aan het verhaal, maar was af en toe ook wat rommelig. Naar mate het verhaal vordert, wordt dit beter.

Wanneer Magda zich ziek voelt, is het beeld soms wat schokkerig en onscherp, maar dit past juist erg goed bij het verhaal. Zij voelt zich ziek, misselijk en verward. Dat wordt op deze manier erg goed in beeld gebracht.

ma_ma_20000306_st_3_s-low

Conclusie

Ma Ma is een emotioneel verhaal, met absoluut ook mooie, ontroerende momenten en zelfs een beetje humor op zijn tijd. De film neemt je mee in de emotionele achtbaan van een aantal mensen die alles lijken te verliezen, maar zelfs dan nog het beste uit het leven weten te halen. Ondanks de ellende die zowel Magda als Arturo meemaken, speelt de liefde een grote rol in deze film. Liefde voor elkaar, maar ook liefde voor hun kinderen en beste vrienden.

ma_ma_20000306_st_8_s-low

Film informatie

Titel: Ma Ma
Regie: Julio Medem
Cast: Penélope Cruz, Luis Tosar, Asier Etxeandia, Teo Planell
Speelduur:
 110 minuten
Releasejaar:
2015
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

1 thought on “Recensie: Ma Ma

Leave a Reply