Recensie: The Purge: Election Year

Gisteren avond was het zo ver, de midnight Premiere in Pathe ArenA van Purge: Election Year. Om alvast in de sfeer te komen deed Amsterdam mee, overal waar je keek stond ME wat een grimmige sfeer gaf. Nou was de ME er niet voor The Purge: Election year, deze waren er voor Sensation White… But you get the point. Maar om 00:00 begon de film, een van de films waar ik dit jaar naar heb uitgekeken. Wat ik er nou uiteindelijk van vond? Dat lees je hieronder.

Purge: Assassins

Beschrijving volgens de filmmaatschappij

The Purge: Election Year is het nieuwe angstaanjagende en gruwelijke hoofdstuk over de jaarlijkse ‘Purge’ (Zuivering), in het leven geroepen door de ‘New Founding Fathers of America’. Twaalf uur lang zijn opnieuw alle misdaden in de Verenigde Staten toegestaan. James DeMonaco keert terug als regisseur/schrijver/producent van deze thriller. James DeMonaco keert terug als regisseur/schrijver/producent van deze thriller.

The Purge: Election Year

The Purge: Election Year is de derde film in de “The Purge” serie. The Purge zelf begon eigenlijk als een simpele film over een inbraak, met wat achtergrond informatie The Purge. Als je niet weet wat The Purge is? Hier een kleine uitleg: Amerika is opnieuw uitgevonden door de New Founding Fathers of America. Deze groep heeft besloten dat eens per jaar alle misdaden voor 12 uur lang, waaronder ook moord niet te bestraffen. En niet alleen is het toegestaan, het wordt zelfs aangemoedigd.

Purge: Assassins

The Purge: Anarchy ging verder een jaar later naar The Purge. Hierbij werd het idee van The Purge al beter uitgelegd, het script vond plaats op straat waardoor er veel en veel meer gedaan kon worden met het idee. Deze film zet ook gelijk de eerste stappen naar The Purge: Election Year. Een groep mensen komt in opstand tegen The Purge aan het einde van de film.

Nu zijn we dan bij The Purge: Election Year… En waar er maar 1 jaar tussen de eerste en tweede film zat moesten we nu twee jaar wachten op de nieuwe film, en eigenlijk gaat de film netjes verder waar de vorige film stopt: Het verzet tegen de jaarlijkse Purge. Een Amerikaanse senator die haar hele familie verloor tijdens The Purge doet mee aan de president verkiezingen met de belofte om The Purge te stoppen. Maar natuurlijk je raad het al, daar is de huidige regering het niet mee eens en zet alles op alles om haar uit te schakelen. Hiermee stoppen ze ook met de immuniteit van hooggeplaatste overheidsambtenaren, zodat deze senator opgeruimd kan worden, maar uiteindelijk pakt het toch anders uit.

The Purge: Election Year

Einde

Je kan de films op meerdere  manieren bekijken, het is makkelijk om de film te zien als losstaande film, hierbij is de film gewoon een goede film. Maar als we hem bekijken als de derde film in The Purge serie dan hoop ik dat Universal ook begrijpt dat het nu klaar is, we hebben het einde bereikt… Een nieuwe film is niet meer nodig. Mijn inziens word het verhaal van The Purge met deze film afgesloten, en ik ben bang dat elke nieuwe film over dit onderwerp afbreuk gaat doen aan wat deze drie films hebben opgebouwd.

The Purge: Election Year

Conclusie

Tijd voor de conclusie over The Purge: Election Year. Eigenlijk is de film qua niveau gelijk aan zijn voorganger. Er zit meer verhaal in, iets meer diepgang en is iets minder op meerdere plaatsen tegelijk. Maar al met al zijn ze beide van hetzelfde niveau. Zoals hierboven opgemerkt is het een ideaal einde voor de serie, en ook als los staande film pakt hij je gelijk op en zuigt je mee in het verhaal. Er zitten een aantal kleine “rare” momenten in, maar die mogen geen afbreuk doen aan het grote geheel. Ik zou zeggen het is zeker een aanrader om te film te kijken. Maar dan moet je wel van het soort film houden, gisteren tijdens de film na ongeveer 30 minuten liepen mensen uit de film, waarschijnlijk omdat hij iets te heftig was…the_purge_election_year_02038125_ps_1_s-low (2)

 

Film informatie

Titel:  The Purge: Election Year
Regie: James DeMonaco
Cast: Frank Grillo, Elizabeth Mitchell, Edwin Hodge en Betty Gabriel
Speelduur:
109 minuten
Releasejaar:
2016
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Leave a Reply