Recensie: Star Trek Beyond

Star Trek Beyond, de dertiende film in van de Star Trek franchise was een van de films waar ik eigenlijk wel naar uit keek. En ik zal hier alvast uit de kast komen, ik ben groot fan van zowel Star Trek als Star Wars. Gisteren was het zo ver, ik kon naar de persvoorstelling van Star Trek Beyond, en eigenlijk sinds ik wist dat ik ging was ik aan het aftellen. Maar was de film ook zo goed als ik hoopte? Wat ik van de volledige 122 minuten van Star Trek Beyond vond lees je hier onder!

Star Trek Beyond
Left to right: John Cho plays Sulu, Anton Yelchin plays Chekov, Karl Urban plays Bones, Chris Pine plays Kirk, Zachary Quinto plays Spock and Simon Pegg plays Scotty in Star Trek Beyond from Paramount Pictures, Skydance, Bad Robot, Sneaky Shark and Perfect Storm Entertainment

Plot

De crew van de Enterprise, bestaande uit o.a. Captain Kirk (Chris Pine), Spock (Zachary Quinto), Uhura (Zoe Saldana), Bones (Karl Urban), Scotty (Simon Pegg) en Sulu (John Cho), verkent de verste uithoeken van de ruimte in de nieuwe bioscoopfilm Star Trek Beyond. Hier krijgt de bemanning te maken met een mysterieuze nieuwe vijand die de Federatie zwaar op de proef stelt.

Left to right: Chris Pine plays Kirk and Idris Elba plays Crowl in Star Trek Beyond from Paramount Pictures, Skydance, Bad Robot, Sneaky Shark and Perfect Storm Entertainment
Left to right: Chris Pine plays Kirk and Idris Elba plays Crowl in Star Trek Beyond from Paramount Pictures, Skydance, Bad Robot, Sneaky Shark and Perfect Storm Entertainment

Star Trek Beyond

Het verhaal begint met een gesproken intro van Captain Kirk, hierin wordt uitgelegd dat het toch eigenlijk best wel zwaar is om zolang van huis te zijn. Dit stuk zorgt ervoor dat je gelijk in het verhaal getrokken wordt, en het half dramatisch verhaaltje belooft wat voor de hele film. Maar daarna gaat de film eigenlijk al een beetje de fout in. Star Trek Beyond voelt niet als een Star Trek film, het voelt een beetje als een aflevering uit Star Trek: The Next Generation.

Hoe ik dat bedoel? Nou in tegenstelling tot eerdere films krijgen geen van de acteurs echt de ruimte om hun karakters echt te laten zien. Eigenlijk lijkt de hele crew meer een bij-rol te hebben voor de bad-guys. En dat is vreemd, vooral als je denkt dat in de twee vorige films juist best wel veel tijd gezet is in het ontwikkelen van hun karakters.

In Star Trek Beyond gaat de crew op een reddingsmissie. Deze reddingsmissie bevind zich aan de andere kant van een ruimtewolk, deze wolk blokkeert alle communicatie met de federatie, en toen dat gezegd werd wis je al dat het mis zou gaan. Nog voordat de USS Enterprise zich door de wolk heeft begeven wordt het aangevallen door een een zwerm vijandige schepen. Dit heeft tot gevolg dat de USS Enterprise wordt vernietigd, en dat de crew zelf dus ook gered moet gaan worden.

Idris Elba die Krall speelt (de bad-guy) voelt een beetje raar aan, hij weet best wel veel van de federatie en is duidelijk verbitterd. Later blijkt ook dat hij hier een goede reden voor heeft, ik zal niet uitleggen waarom want dat is best wel een spoiler. De rol hij speelt, blijft een beetje mager, zoals de hele film. Tot het laatste half uurtje, dan gaan alle remmen los en maakt de film best wel veel goed.

Zachary Quinto plays Spock in Star Trek Beyond from Paramount Pictures, Skydance, Bad Robot, Sneaky Shark and Perfect Storm Entertainment
Zachary Quinto plays Spock in Star Trek Beyond from Paramount Pictures, Skydance, Bad Robot, Sneaky Shark and Perfect Storm Entertainment

Conclusie

Vanuit de Star Trek franchise gezien is dit niet de beste film, ik denk zelfs dat hij bij veel fans verkeerd kan gaan vallen. Maar de film zit wel goed in elkaar. Het verhaal had misschien beter in een televisieaflevering gepast, of er had minder tijd besteed moeten worden met het laten zien van dingen waarvan je weet dat ze gebeurd zijn. Sommige dingen voelen een beetje langzaam aan.

Grafisch voelt de film lekker aan, op sommige momenten zelfs mooier dan de eerdere twee films, maar tijdens sommige actie scenes van de zwerm vliegtuigen schieten ze uit de bocht met de special effects. Maar uiteindelijk heb ik me dan wel weer vermaakt.

Zoals je waarschijnlijk nu denkt gaat mijn recensie twee kanten op, hij voelt misschien negatief, maar eigenlijk ook wel weer positief. Ik weet het eigenlijk gewoon niet. Als ik naar de film kijk als losse film, wat ik eigenlijk moet doen want deze recensie gaat over Star Trek Beyond dan heb ik een goede film gezien. Een goede Sci-Fi film. Maar als fan ben ik eigenlijk een beetje teleurgesteld.

Film informatie

Titel: Star Trek Beyond
Regie: Justin Lin
Cast: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Anton Yelchin, Karl Urban, Simon Pegg, Idris Elbo, Jon Chu.
Speelduur:
122 minuten
Releasejaar:
2016
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

4 thoughts on “Recensie: Star Trek Beyond

  1. Spijtig… als ik je recensie lees. Want ik vond de vorige twee films echt heel goed. Het ‘Star Trek’-universum werd op een schitterende manier nieuw leven ingeblazen. Zal hem toch een kans geven…

  2. Je oordeel is dus dat ie tegenvalt? Jammer.. maar toch 4 sterren? Ik ben nog steeds wel benieuwd naar de film.. dan maar voor de spektakel ipv verhaal 🙂

    1. Hoi Emile.
      Ja als Star Trek dan viel het tegen, maar als losstaande film is het toch een goede film. Maar het voelt niet alsof hij in de reeks past. Lastig uit te leggen.

Leave a Reply