Recensie: The Crown

Koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk is al het onderwerp geweest voor vele films, en nog veel meer documentaires. Toch blijft de geschiedenis van het Engels koningshuis best wel onbekend, tenminste hier in Nederland. Nu heeft Netflix een serie gemaakt over de langste regerende vorst ter wereld. Deze serie heet: The Crown.

The Crown

Serie

The Crown begint met de aanstaande bruiloft van Elizabeth en Philip. Je ziet dat beide worden klaargestoomd om net stokje over te nemen van de huidige koning George VI. Vervolgens zien we dat dit veel eerder gebeurde dan ooit verwacht. De serie heeft vooral de kijk op Elizabeth en je ziet haar vervolgens ontwikkelen in de rol van koningin. The Crown doet vervolgens netjes de grote politieke ontwikkelingen aan die Elizabeth mee maakte toen ze net op de troon zat, denk hierbij aan de problemen met Winston Churchill en Anthony Eden. Maar ook de grote mist die enkele dagen boven Londen hing, of de problemen met haar zusje. Elke aflevering heeft 1 gedeelte centraal staan en duurt ongeveer een uur.

The Crown

Budget

Netflix heeft een best wel groot budget vrij gemaakt voor de serie, het budget was namelijk 130 miljoen dollar. Aangezien het eerste seizoen bestaat uit 10 afleveringen komt dit bijna neer op 13 miljoen dollar per aflevering. Natuurlijk denk je dan gelijk aan dure acteurs… Maar nee dat valt ook wel mee. De kosten gingen vooral op aan de kostuums en de dure locaties om te filmen.

The Crown

 Cast

De cast kent vooral onbekende namen, de meest bekende naam is die van Jared Harris. Jared was al eerder te zien in Fringe en Mad Men. In The Crown vertolkt hij de rol van George VI. En dit doet hij zeer goed. De belangrijkste rol is toch die van de beeldschone Claire Foy. Claire Foy speelt de rol van koninging Elizabeth, en dit doet ze zeer goed. Ze weet precies de emoties en reacties neer te zetten waardoor het zeer overtuigend overkomt.

The Crown

Conclusie

The Crown is een lichtelijk spannende maar vooral boeiende serie over het leven van koningin Elizabeth. The Crown is een van de betere Netflix projecten waar zeker nog wel toekomst in zit, hopelijk komt er dus ook een tweede en derde seizoen. Als je van geschiedenis houdt, of benieuwd bent van de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk dan is de serie een must. Hou je van kostuum series? Dan is The Crown ook een must-see. Met andere woorden, The Crown is zeker een aanrader.

Details

Titel: The Crown
Schrijver: Peter Morgan
CastClaire Foy, Matt Smith, Vanessa Kirby
Speelduur
:52 minuten per aflevering gemiddeld
Releasejaar
: 2016
Oordeel: ★★★★★

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

Leave a Reply