Recensie: The Discovery

Gisteren was ik een avondje alleen thuis. Ik wilde eigenlijk aan een nieuwe serie beginnen, maar Netflix gaf de film The Discovery als aanrader. Ik zag de woorden ‘drama’ en ‘suicide’ staan en mijn interesse was gewekt. Ik kan een donkere dramafilm vaak wel waarderen. Is The Discovery de moeite waard?


Plot

Nadat wetenschapper Thomas de resultaten van veertig jaar onderzoek naar het bewijs voor leven naar de dood bekend maakt, ontstaat er een golf van zelfmoorden. Ondanks alles zet hij zijn onderzoek voort. Zijn zoon Will gelooft niet meer in het onderzoek en beschuldigt zijn vader van het leiden van een sekte. Toch keert hij terug naar zijn vader en op het eiland wordt hij hopeloos verliefd op een vrouw die juist op het punt staat een einde te maken aan haar leven.

The Discovery

De film begint met een interview met wetenschapper Thomas (gespeeld door Robert Redford) die dit onderzoek heeft uitgevoerd. Hij is een jaar van de aardbodem verdwenen, maar stemt nu in met een interview. Hij heeft zelf de journaliste uitgekozen aan wie hij het interview wil geven. Thomas krijgt de vraag of hij zich verantwoordelijk voelt voor de massale stijging in het aantal zelfmoorden sinds de publicatie van zijn onderzoek. Hij geeft aan dat het zijn verantwoording was om dit nieuws te delen met de wereld, maar dat iedereen verder verantwoordelijkheid heeft voor zijn of haar eigen leven.

Dan maken we kennis met zijn zoon Will en de blonde dame Isla. Hij wordt verliefd op haar, maar zij staat op het punt een einde te maken aan haar leven. Will probeert haar te redden en neemt Isla mee naar de plek waar zijn vader het onderzoek doet. Ondanks het feit dat hij er niet (meer) achter staat. Het apparaat registreert inderdaad beelden uit de hersenen, ook bij een overleden man, maar het is niet duidelijk of deze dingen echt hebben plaats gevonden, dromen/wensen zijn van de persoon die is aangesloten of dat deze dingen na de dood zijn gebeurd. Thomas geeft in zijn interview aan dat zijn onderzoek niet spreekt van een hemel of hiernamaals, maar dat het simpelweg een bewijs is dat er meerdere bestaansgebieden zijn. Will gaat op zoek naar de waarheid. Is er echt sprake van een hiernamaals of een andere dimensie? En zo niet, wat doet het apparaat dan eigenlijk wel?

Tijdens de zoektocht naar de waarheid, komen Isla en Will meer te weten over de beelden die woorden vastgelegd tijdens het onderzoek, maar het brengt ze eigenlijk alleen maar meer in verwarring. Als zowel Thomas als Will zichzelf ook aansluiten op het apparaat, gebeuren er helemaal vreemde dingen die onder andere te maken hebben met de dood van Will’s moeder. Dan maakt de film een paar flinke sprongen en lijken de hoofdpersonen zich in een tijd lus te bevinden. Misschien dat het verhaal duidelijker wordt wanneer je de film meer dan één keer kijkt, maar ik merkte dat ik wel een beetje in de war was van de ontknoping. Tegelijkertijd is het einde van de film heel erg mooi en ontroerend, maar dan niet op een cheesy eind-goed al-goed manier.

Discovery

Film informatie

Titel: The Discovery
RegieCharlie McDowell
Cast: Robert Redford, Jason Segel, Rooney Mara, Jesse Plemons
Speelduur
: 110 minuten
Releasejaar
: 2017
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply