Recensie: Thelma

Vanaf morgen (07 december 2017) draait de Noorse romantische thriller Thelma in de filmhuizen en bioscopen. Wij kregen van Imagine Filmdistributie Nederland de kans om hem iets eerder te bekijken. Wat wij van de film vonden lees je hieronder.

Thelma

Beschrijving volgens de makers

De verlegen Thelma verhuist van haar religieuze familie op het Noorse platteland naar Oslo om te gaan studeren. Kort na aankomst krijgt ze een onverwachte epileptische aanval, die ze voor haar ouders verborgen houdt. Tegelijkertijd ontmoet ze medestudente Anja, tot wie ze zich bijzonder aangetrokken voelt. Thelma wordt overspoeld door emoties die ze niet durft te erkennen, de aanvallen komen steeds vaker en heftiger en de dokters hebben er geen medische verklaring voor. Langzamerhand wordt duidelijk dat ze over angstaanjagende, bovennatuurlijke krachten beschikt en op een dag is Anja spoorloos verdwenen.

Thelma

Even een korte mededeling voordat we beginnen: Zoals in de beschrijving staat krijgt de hoofdrolspeelster een epileptische aanval, hierop volgen een aantal tests. Deze tests bevatten veel knipperde lichten en andere triggers. Het kan verstandig zijn als je hier heel gevoelig voor bent deze scenes over te slaan. Wij merkten zelf al dat de gebruikte effecten al hevig overkomen voor mensen zoals ons die daar normaal geen last van hebben.

De film zelf is heel stijlvol opgezet, het bevat hele knappe goed opgezette scenes. Hierdoor word je eigenlijk vanaf het begin mee gezogen in de film. Waarbij we langzaam het schattige maar verlegen meisje steeds vrijer zijn worden. Na dit portret draait de film zich in het mysterie die om de hoofdrolspeelster heen hangt. De film is zo opgebouwd dat je blijft verlangen naar antwoorden, en juist daardoor wilt blijven kijken.

Conclusie

Thelma is een overtuigende film die met zijn eerste helft duidelijk de aandacht van de kijker bindt. Helaas word het tweede deel iets meer voorspelbaar, maar dit word netjes weg gepoetst met de scene’s en de verassingen die er zo nu en dan toch inzitten. Thelma gaat onder je huid zitten, en dat is precies wat de bedoeling is. Helaas is het einde van het verhaal niet heel bevredigend, en hadden ze daar net iets meer kunnen doen.

Film informatie

Titel: Thelma
Regie: Joachim Trier
Cast: Ellen Dorrit Petersen, Eili Harboe, Okay Kaya
Speelduur
: 116 minuten
Releasejaar
: 2017
Oordeel: ★★★★✫

The following two tabs change content below.
Pel de Kruijk is de eigenaar van PITD B.V.. Vanuit hier schrijft hij voor Filmgeek, maar ook voor ComputerGeek.nl, Let's Talk Motorsport en Let's Talk Tunes.

Leave a Reply