Recensie: Twin Peaks: The Return, part 1 and 2

‘I’ll see you again in 25 years’ zei Laura Palmer aan het einde van seizoen 2 van Twin Peaks. Deze belofte wordt ook waargemaakt. Is Twin Peaks nog net zo leuk als vroeger? Oh ja, kleine waarschuwing: dit bericht bevat spoilers!


Plot

Tja, wat is het plot? Dat is bij maker David Lynch altijd een verrassing. Maar in de seizoenen in de jaren 90 draaide het om de moord op Laura Palmer. Deze is opgelost want haar vader (of was het toch Bob?) heeft haar vermoord. Bob is een aparte verschijning. Hoe dan ook, FBI Special Agent Dale Cooper beland in een parallellewereld: The Black Lodge. Hij komt daar uit, maar in de cliffhanger van seizoen 2 is te zien dat Cooper bezeten is door de geest van de moordzuchtige Bob.

Twin Peaks

Het verhaal gaat na 25 jaar verder. In een dubbele aflevering van bijna twee uur komen we erachter dat de echte Dale Cooper in The Black Lodge zit en Bob zit in de gewone wereld. Zoals we van David Lynch gewend zijn, zie je minuten lang scenes waarin weinig lijkt te gebeuren. Alles is traag, maar er heerst een vertrouwde, mysterieuze spanning bij het kijken van deze afleveringen. Het is mooi om de oude cast te zien, maar de nieuwe cast/verhalen zijn tot nu toe net zo vaag. Ik had geen idee waarna ik zat te kijken, maar het intrigeerde mij. Naast het dorpje Twin Peaks speelt de serie zich ook af in New York, South-Dakota en Las Vegas. Je moet ook niet verwachten dat alles in twee afleveringen wordt opgehelderd, zeker bij David Lynch niet.

Conclusie

Het is nog te vroeg om te concluderen of het derde seizoen van Twin Peaks net zo sterk wordt als het Twin Peaks uit de jaren 90, maar de eerste twee afleveringen zijn in ieder geval een goed begin.

In Nederland is er elke week een nieuwe aflevering van Twin Peaks te zien via Videoland.

 

Film informatie

Titel: Twin Peaks
Regie: David Lynch & Mark Frost
Cast: Kyle MacLachlan, Sheryl Lee, Russ Tamblyn, Catherine E. Coulson, Kimmy Robertson, Madchen Amick, James Marshall 
Releasejaar: 2017
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Kim

Naar de bioscoop gaan, is er bij Kim met de paplepel ingegoten. Haar oma werkte jarenlang in een bioscoop en zo zag ze alle films. Toen waren het alleen kinderfilms, tegenwoordig houdt ze ook van drama, (romantische) komedies en actie films. Naast films vindt Kim onder andere muziek, radio, katten en series kijken leuk.

Latest posts by Kim (see all)

Leave a Reply