Recensie: Vele hemels boven de zevende

De Vlaamse film Vele hemels boven de zevende is gebaseerd op de gelijknamige geliefde roman van Griet Op de Beeck, die ook het scenario voor de film schreef. De film is vanaf 30 november te zien in de Nederlandse bioscopen.


Plot

Eva staat altijd klaar om de wereld te redden. Ze is een rots in de branding voor haar puberende nichtje, haar ruziënde ouders en haar dolverliefde zus. Ze is kampioen in geven, behalve aan zichzelf. Want achter haar brede glimlach en overdosis begrip, groeit een knagende eenzaamheid. Een film over obstakels die bergen worden en over durven kiezen voor je eigen geluk.

Vele hemels boven de zevende

Eva is de rots in de branding voor haar hele familie. In deze film zie je hoe ze altijd klaar staat voor haar nichtje, haar zus en haar vader. Zelf wordt ze keer op keer teleurgesteld door haar moeder, de mensen met wie ze werkt en in de liefde. Het lukt haar niet om gelukkig te worden, zelfs niet als ze daarbij hulp zoekt van een psychiater. Toch zet ze door, met een glimlach op haar gezicht. Haar omgeving ziet dus niet hoe het echt met haar gaat. De overige familieleden helpt zij wel en je ziet dat zij stuk voor stuk andere keuzes gaan maken, zodat er daadwerkelijk iets verandert in hun leven.

De familie van Eva hangt aan elkaar van de geheimen en toneelspel dat eigenlijk altijd maar in stand wordt gehouden. Dit is waarschijnlijk voor veel mensen een herkenbaar thema. We dragen allemaal ons eigen verhaal bij ons en delen niet alles met de mensen die dicht bij ons staan. Daarnaast slikken we ook wel eens wat nare gedachten in om de lieve vrede te bewaren bij familie aan tafel. Zo gaat het ook bij dit gezin. De problemen worden weggestopt en ruzies worden vermeden, want de waarheid is gewoonweg te hard. De enige uitzondering hierop lijkt hun moeder. Zij neemt geen blad voor haar mond, maar voelt zichzelf snel aangevallen wanneer ze kritiek lijkt te krijgen van een ander. Dan zit ze binnen twee tellen in haar slachtofferrol. Deze rol is fantastisch neergezet door actrice Viviane de Muynck.

Conclusie

Deze film is absoluut een aanrader voor iedereen die een goede dramafilm kan waarderen. Het verhaal raakte me en het acteerwerk is fantastisch. Het is geen snel verhaal vol actie, maar juist een aaneenschakeling van mooie en emotionele scènes, die stuk voor stuk een deel van het verhaal van Eva en haar familie vertellen. Langzaam maar zeker vallen alle puzzelstukjes op zijn plek. Het einde heeft me verrast. Ik had het echt niet aan zien komen.

De soundtrack van Spinvis is ook absoluut een pluspunt aan deze film, daarom wil ik deze ook nog even met jullie delen. Het nummer is mooi en heeft een prachtige tekst. Na het kijken van deze film en het luisteren van de muziek wil ik dan ook nog één ding delen: Geniet mensen! Van het leven en van elkaar. Voor je het weet, is het allemaal voorbij.

Film informatie

Titel: Vele hemels boven de zevende
Regie: Jan Matthys
Cast: Brit Van Hoof, Koen de Graeve, Sara de Roo, Peter Seynaeve, Viviane de Muynck
Speelduur
: 119 minuten
Releasejaar
: 2017
Oordeel: ★★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply