Recensie: Your Name

Tekenfilms zijn alleen voor kinderen……yeah right.

Your name

Plot

Het plattelandsmeisje Mitsuha wil weg uit haar dorp en wenst dat ze van lichaam wisselt met een jongen uit Tokyo. Deze jongen, Taki merkt dat wanneer hij opstaat hij zich niets meer van de vorige dag kan herinneren, datzelfde geld ook opeens voor Mitsuha. Beide komen erachter dat zij, tijdens hun slaap, soms van elkaars lichaam wisselen. Ze laten daarom berichten voor elkaar achter om zo elkaar beter te leren kennen. Als ze besluiten om elkaar daadwerkelijk te ontmoeten, omdat ze gevoelens voor elkaar beginnen te krijgen, stuiten ze op een groot probleem.

Your Name

De film Your Name is een verhaal dat gaat over opgroeien en met alles wat dat met zich mee brengt. Complexe en hele herkenbare dingen: Liefde, geluk, pijn en eenzaamheid. Alleen voelt de film heel verfrissend aan en anders dan je gewend bent, dankzij de keuze die regisseur en schrijver Makoto Shinkai maakt. Hij laat de hoofdpersonen af en toe van lichaam met elkaar wisselen. Zo leren de hoofdpersonen over elkaars leven, door de ander te zijn voor een dag. En daarmee komen ze meer over elkaar te weten dan ooit zou kunnen. En dat maakt de film zeer uniek.

Daarbij is de film prachtig handmatig getekend. Zowel stad als platteland zitten boordevol getekende details. En iedere shot zou zomaar een perfecte poster voor aan de muur kunnen zijn.

Conclusie

Your Name is niet voor niets een van de meest succesvolle Japanse films allertijden, zowel in als buiten Japan. Het is fantasierijk, emotioneel, dromerig, mooi en herkenbaar. Met goede karakters die erg likeable zijn weet de film zeer goed van humor over te stappen naar serieus, emotioneel en zelfs spanning. Bovendien ziet alles er prachtig uit en weet de film je hart te raken.

Tekenfilms zijn allang niet meer voor kinderen, wat wij er in het Westen ook van mogen denken. Your name bewijst dat er met deze coming of age film, ook complexere onderwerpen aanbod kunnen komen. En dat dit op een unieke manier perfect verteld kan worden.

Film informatie

Titel: Your Name
Regie: Makoto Shinkai
Cast: Ryûnosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Ryô Narita
Speelduur
: 106 minuten
Releasejaar
: 2016
Oordeel: ★★★★★

The following two tabs change content below.

Edy van Hoof

Latest posts by Edy van Hoof (see all)

Leave a Reply