Recensie: You’re not you

Afgelopen dinsdag was de film You’re Not You te zien op televisie. Deze dramafilm gaat over de vernietigende spierziekte ALS en de bijzondere relatie tussen een zieke vrouw en haar verzorgster. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Michele Wildgen.

Plot

Het perfecte luxe-leventje van Kate (Hilary Swank) stort als een kaartenhuis in elkaar als ze de diagnose ALS krijgt, een vernietigende en ongeneeslijke spierziekte. Samen met haar man Evan (Josh Duhamel) gaat ze op zoek naar een geschikte verzorgster en ontmoet zo de chaotische studente Bec(Emmy Rossum). Die heeft nul ervaring maar heeft iets nodig om haar stuurloze leven richting te geven. Het onwaarschijnlijke duo, de keurige pianiste en de dolende losbol, vormen ondanks de afkeuring van Evan als snel een perfect team. Kate inspireert Bec iets van haar leven te maken en andersom geeft Bec Kate de stem om de rest van haar leven eindelijk te leiden zoals zij wil.

You’re not you

You’re not you is echt een dramafilm in de categorie ‘zet de tissues maar vast klaar’. Een film waarin één van de hoofdpersonen ziek is of wordt, heeft dit natuurlijk al snel. In dit geval is het niet alleen het verhaal van een patiënt die achteruit gaat, maar ook een verhaal over vriendschap, liefde en familie. Hoe iedereen op zijn eigen manier reageert op de situatie.

Wellicht zou een patiënt in het echte leven niet snel kiezen voor een verzorger in de vorm van een feestende studente, maar voor het verhaal is het wel ontzettend mooi om te zien hoe deze twee vrouwen van elkaar kunnen leren.

Ik was onder de indruk van het acteerwerk van Hilary Swank. Het lijkt me niet makkelijk om je zo te verdiepen in een ziekte en vervolgens stap voor stap je bewegingen en manier van spreken aan te passen. Aan het begin van de film zit Kate al wel in een rolstoel, maar ze gaat steeds verder achteruit. Dit heeft Hilary in mijn ogen heel geloofwaardig neergezet.

Wie mij kent, weet dat ik ontzettend van dit soort films houd, maar in de categorie dramafilms is dit wel echt een aanrader.

De dvd van de film You’re not you is onder andere verkrijgbaar via bol.com

Film informatie

Titel: You’re not you
Regie
: George C. Wolfe
Cast: Hilary Swank, Emmy Rossum, Josh Duhamel
Speelduur
: 102 minuten
Releasejaar
: 2014
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply