Recensie: Jason Bourne

Matt Damon is terug als Jason Bourne, in de nieuwe gelijknamige actiethriller. Na The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum regisseert Paul Greengrass ook het nieuwe hoofdstuk uit de Bourne franchise. Wil jij weten wat wij van de film vonden? Lees dan verder! Ook onze eerste video recensie staat hieronder!

Plot

Matt Damon is terug als Jason Bourne, in de nieuwe gelijknamige actiethriller. Na The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum regisseert Paul Greengrass ook het nieuwe hoofdstuk uit de Bourne franchise. In Jason Bourne keert de voormalig, meest dodelijke agent van de CIA, Jason Bourne terug vanuit de anonimiteit. Damon wordt in deze film bijgestaan door Alicia Vikander, Vincent Cassel en Tommy Lee Jones en ook Julia Stiles keert terug. Gebaseerd op de personages gecreëerd door Robert Ludlum.

jason_bourne_02037850_st_9_s-low

Jason Bourne

Ergens ter wereld wordt ingelogd op een computer. Bij de Amerikaanse CIA gaan de alarmbellen af en wordt al het mogelijke gedaan om de hack uit te schakelen. Er wordt een ‘worm’ verstopt met als doel zodra de gehackte files geopend worden, de gebruiker op te sporen.. Het betreft zeer vertrouwelijke informatie. Van het programma Threadstone maar ook nieuwste programma van de CIA. Een programma waar de CIA nog meer macht krijgt dan ze al heeft. Dit heeft ook gevolgen voor een bedrijf dat onder andere app’s ontwikkelt. Het programma van dat bedrijf Deep Dream is volgens de bedenkers en makers volledig privacy-proof.

Tommie Lee Jones is Dewey een vermoeide oude man. Hij is hoofd van de Amerikaanse CIA en gedreven om de macht te behouden. In ieder geval de macht van ‘Big Brother is watching you’. Echt onvoorstelbaar wat de mogelijkheden zijn om informatie te krijgen. En dan bedoel ik de informatie van bijvoorbeeld de persoon die ergens ter wereld inlogt op een computer. Echt, wereldwijd is veel mogelijk en wordt er meegekeken naar ontelbare zaken. Hoofd CIA wil koste wat kost dat de gestolen files veiliggesteld worden en opent een nietsontziende jacht op Jason Bourne en Nicky Parsons.

Heather Lee van de CIA wil trachten Jason Bourne weer binnen de CIA te krijgen. Dat zou volgens haar juist in het voordeel van de CIA kunnen werken. Wordt Jason Bourne de Amerikaanse 007? De initialen heeft hij alvast, J.B.  Bourne, Jason Bourne.  Ze krijgt daarvoor groen licht, maar hoofd CIA trekt zijn eigen plan en achter de schermen beslist hij anders.

Jason Bourne (2016)

Met de gehackte files gaat Nicky op zoek naar Jason Bourne en treft hem in een soort Fight Club omgeving te Griekenland. Zowel overdag als in z’n slaap wordt hij geteisterd door beelden uit het verleden. Er wordt grof geld ingezet op de strijdende mannen. Een van deze mannen is een ‘afgestompte Jason Bourne’. Er gebeurt iets met Bourne als hij Nicky waart in het publiek van de Fight Club. Iets wat een waakvlammetje was wordt al snel een vuurtje. En dat vuurtje leidt tot meer. Nicky overtuigt Jason Bourne dat er meer te vinden is over zijn verleden in de gehackte files. Bourne kwelt zichzelf om wat hij heeft gedaan maar wat Jason Bourne is aangedaan zit verborgen in meerdere zeer geheime CIA-files. De CIA heeft Jason Bourne nooit als mens gezien maar als doel om aan te vallen, net als een drone die ingezet wordt voor bombar- dementen in oorlogsgebied. De film is een schaakspel en toch lijkt het erop dat er slechts een man de schaakstukken verplaatst, Dewey. Al gauw blijkt dat hij Jason Bourne toch echt heeft onderschat.

Bourne 5

De film voert door een aantal landen, van Griekenland, Engeland en Duitsland tot aan de climax die plaatsvindt in Amerika, te weten Las Vegas. In Vegas waar een symposium van Deep Dream wordt gehouden. Op een bepaald moment tijdens de film ebt mijn aandacht wat weg en denk ik… meer van hetzelfde als in vorige Bourne-films. Maar net als ik mezelf op die gedachte betrap gebeurt er iets in de film waardoor je weer op scherp staat. Ja, het duurt even maar dan heb je ook wat. Er wordt niet voor niets gezegd dat het venijn vaak in de staart zit. Jason Bourne is in Vegas en dat zullen ze weten ook.

Conclusie

Jason Bourne is een zeer goede actiethriller en past helemaal bij de vorige delen. Dat zal mede komen doordat Paul Greengrass bij alle films voor de regie tekende. Matt Damon die voor de hoofdrol tekende is een geloofwaardige ex-CIA agent, een geoliede vechtmachine die voor niets terugdeinst. Van 1e naar de 10e versnelling….

Internet staat voor vrijheid vandaag de dag. Wat gebeurt er met al die informatie die we delen met elkaar op internet? Natuurlijk dit is een fantasie verhaal, maar toch kan het geen kwaad om er bij stil te staan wat allemaal mee gebeurt. Iedereen wil zijn privacy gewaarborgd zien, maar is dat echt nog mogelijk anno 2016?

Ook de stelling ‘Iedereen heeft recht om alles te weten’, de denkwijze a la Snowden komt voorbij in de film. REALLY??? Willen we echt alles weten?

Film informatie

Titel: Jason Bourne
Regie: Paul Greengrass
Cast: Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Julia Styles
Speelduur:
123 minuten
Releasejaar:
2016
Oordeel: ★★★★★

The following two tabs change content below.

Hannah

Hannah heeft jaren gewerkt in de financiële dienstverlening. Tegenwoordig is ze liever creatief bezig. Vooral fotograferen is een enorme passie van haar. Altijd al eens voor de camera willen staan (of zitten), dan kun je voor een sessie terecht in haar studio in Almere. Ook ontwerpt ze kattenspeelgoed voor haar sphynxje en twee andere huistijgertjes. Hannah houdt van boeken, muziek, films en mooie televisieseries. Geïnspireerd raakt zij door andere mensen en bijzondere gesprekken. Welke soort films hebben haar voorkeur? Dat kan verschillen, van drama tot thriller, en van romantiek tot comedy. En zelfs af en toe een uitstapje naar horror.

Latest posts by Hannah (see all)

Leave a Reply