The Infiltrator

Het bizarre, waargebeurde verhaal van undercoveragent Robert Mazur (Bryan Cranston), die in ’86 als patserige witwasser wist binnen te dringen in de organisatie van drugskoning Pablo Escobar. Samen met zijn bijdehante collega Emir (John Leguizamo) en ‘verloofde’ Kathy (Diane Kruger) wint hij als zakenman Bob Musella het vertrouwen van Escobar’s rechterhand Roberto Alcaino (Benjamin Bratt).

Het is een venijnige, genadeloze wereld waarin ieder foutje, iedere zin hen het leven kan kosten. Maar als ze het volhouden, kunnen meer dan 80 drugsbazen en corrupte bankiers opgepakt worden en komt één van de grootste witwasbanken ter wereld ten val. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Mazur.

 

 

The Infiltrator

Je waant je weer terug in de jaren 80 als deze film begint. Even verwacht ik de themesong van Miami Vice met Sonny Crocket (Don Johnson) in de hoofdrol. Toch word ik binnen een paar seconden het verhaal ingezogen. Drugsmokkel, in de jaren 80 een enorm probleem binnen de Verenigde Staten. Nu nog steeds waarschijnlijk, maar indertijd waren er een beperkt aantal mogelijkheden om de drugshandel en daarmee ook witwaspraktijk van geld aan banden te leggen. De DEA lukt het niet om tot de grote bazen door te dringen en besluit anders te werk te gaan. Het geld volgen om de grote drugsbazen te kunnen arresteren.

 The Infiltrator

Breaking Bad acteur Bryan Cranston, daarin zag ik hem voor het eerst, is niet meer weg te denken uit het rijtje van hedendaagse acteurs. Dit soort rollen is hem op het lijf geschreven. In Breaking Bad was hij immers de scheikundeleraar die in de drugswereld verzeild raakte. En hoe! Hier is hij een detective die undercover gaat in de drugswereld. Het doel is door te dringen tot de big man himself, Pablo Escobar. Het leven van zijn werk en zijn gezinsleven gescheiden te houden is zwaar  Als Bob met zijn  vrouw uit eten gaat, ze vieren hun trouwdag, dreigt hij zijn undercoverrol te verliezen. Ongewild trekt hij zijn vrouw een stukje deze gewelddadige wereld in. Ook als hij in een nachtclub is, ligt er verleiding op de loer. Een sexy, veelbelovende lapdance wijst Mister Bob af. Wekt dit wantrouwen op binnen het drugskartel?

Undercover als detective betekent leven in een wereld vol adrenaline. Koorddansen op een dunne lijn tussen spel en werkelijkheid. Wanneer er een liquidatie plaatsvindt waarbij hij ternauwernood aan de dood ontsnapt, beseft Bob dat het echt een ‘fine line’ is tussen de twee werelden waarin hij balanceert. Niet vallen, in evenwicht blijven, geen fouten maken….constant op je hoede zijn. Is dat het allemaal waard? De Drugsscene is er een waar men geen geintjes maakt, dat blijkt wel uit de scene met de ‘voodoo-achtige seance’. Ben je te vertrouwen of niet?

 The Infiltrator

Hele grote bedragen gaan er om, niet gek dat er banken bij betrokken waren. De grootste witwasser van Amerika in die tijd was de Nationale Bank. Het bevriezen van ‘assets’ werd gedaan in opdracht van de Amerikaanse regering. De drugsbazen zochten vervolgens wegen om toch aan hun geld te komen. De Infiltrator Bob Muraz  a.k.a. Bob Musella krijgt een loyaliteitstest. Een bevroren ‘bankrekening’ van Escobar moet vrijgegeven worden. Gaat het de Infiltrator lukken om het vertrouwen van de drugsbazen te winnen, tot hoever moet hij gaan?  Ondertussen bereidt de DEA een grootschalige inval voor die verstrekkende gevolgen kan hebben.

 The Infiltrator

Conclusie

Zeker een spannend kijkje in de wereld van ‘geld, undercoverwerk en cocaïne’. De film is gebaseerd op een True crime bestseller. Bryan Cranston speelt Robert Mazur. De persoon die jarenlang een dubbelleven leidde. Als Bob Musella was hij onderdeel van de wereld in het meest gewelddadige drugskartel ter wereld.

Mazur werkte 27 jaar lang als undercover detective. Nu is hij directeur van een adviesbureau. Op het gebied van veiligheidsvraagtukken in de financiële sector. Het Boek is nu ook verkrijgbaar ‘De Infiltrant’ van Xander Uitgevers. Het boek ga ik zeker ook lezen, de film vind ik een aanrader.

Film informatie

Titel: The Infiltrator
Regie: Brad Furman
Cast: Bryan Cranston, John Leguizamo, Diane Kruger
Speelduur:
 127 minuten
Releasejaar:

Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Hannah

Hannah heeft jaren gewerkt in de financiële dienstverlening. Tegenwoordig is ze liever creatief bezig. Vooral fotograferen is een enorme passie van haar. Altijd al eens voor de camera willen staan (of zitten), dan kun je voor een sessie terecht in haar studio in Almere. Ook ontwerpt ze kattenspeelgoed voor haar sphynxje en twee andere huistijgertjes. Hannah houdt van boeken, muziek, films en mooie televisieseries. Geïnspireerd raakt zij door andere mensen en bijzondere gesprekken. Welke soort films hebben haar voorkeur? Dat kan verschillen, van drama tot thriller, en van romantiek tot comedy. En zelfs af en toe een uitstapje naar horror.

Latest posts by Hannah (see all)

Leave a Reply