Tien vragen aan Patricia

Patricia de Ryck is weg van Vlaamse films en tv-series. Toen vrienden steeds vaker naar die producties informeerden, is ze als hobby met VlaamsKijken gestart. Bijkomend voordeel: ze mist zelf nooit meer de seizoensstart van al die fijne series. “Vlaamse producties zijn net wat rauwer dan Nederlandser. Echter. De acteurs en actrices kruipen écht in de huid van hun personage.”

  1. Wat is de laatste film die je hebt gezien? (en wat vond je ervan?)

Ik heb de telefilm Dames 4 als laatste gekeken via NPO Start Plus. Naast Videoland, Netflix en WithLove is dat inmiddels de vierder streamingdienst waar we hier thuis een abonnement op hebben. Waarom NPO Start Plus? Ik had het geduld niet om te wachten totdat alle afleveringen van Keizersvrouwen op tv waren. Tja, als je die dienst dan hebt, dan duik je ook verder in het aanbod en kwam ik toevallig Dames 4 tegen. Voor mij echt een vondst, want de hoofdpersoon twijfelt of ze moeder wil worden. Een onderwerp waar nog veel te weinig aandacht voor is en ik me met Twijfelmoeder al jaren sterk voor maak. Het verhaal was ook nog eens heel herkenbaar in beeld gebracht; dus ik heb genoten. Hoofdrolspeelster Hannah van Lunteren is voor mij ook onbekend, maar verder spelen Jennifer Hoffman en Ryane van Dorst hoofdrollen.

  1. Wat is jouw favoriete genre?

Nederlandstalige films, waarbij Vlaamse producties er voor mij uitspringen. Juist, omdat je een film in je eigen taal kijkt, kun je echt alle details in je opnemen. Anders ben ik voor mijn gevoel altijd te druk met de ondertiteling. Daarnaast maken ze in eigen land, maar zeker over de grens, erg mooie producties. De enige uitzondering die ik hier op maak, zijn de James Bond-films. Dat vind ik in de bioscoop echt een ware belevenis, die ik niet wil missen.

  1. Welke film moet iedereen – volgens jou – gezien hebben?

Hasta la Vista – deze Vlaamse film uit 2011 gaat over drie vrienden, die maar één ding willen: seks. Omdat ze alle drie hun beperking hebben – één heeft een hersentumor en is terminaal, de ander is half verlamd en de derde is bijna blind – gaat dat niet makkelijk. Gelukkig ontdekken ze een speciaal bordeel in Spanje. Het is een heel bijzondere roadmovie, die op mij veel indruk heeft gemaakt. Voor mij was dat op dat moment echt een soort van reality check. In Nederland heeft hij een remake gekregen als Adios Amigos. Dat toont natuurlijk wel aan dat het een goede film is, maar aan de andere kant vind ik het maken van remakes van Vlaamse producties echt onzin. We spreken toch dezelfde taal?

  1. Wie is jouw favoriete acteur / actrice?

Voor mij springen verschillende Vlaamse acteurs en actrices er dan uit. Kijk bijvoorbeeld naar Veerle Baetens, die je misschien kent uit The Broken Circle Breakdown (die had een Oscar-nominatie voor Beste Buitenlandse film) of uit de serie Tabula Rasa die ook op Netflix staat. Aan de andere kant vind ik Lynn van Royen ook heel natuurlijk acteren; ze is vooral veel in Vlaamse tv-series te zien (van Beau Séjour tot De Luizenmoeder).  Qua acteur heb ik bewondering voor Kevin Janssens; kijk bijvoorbeeld wat hij over had voor zijn transformatie in De Patrick. Tja, en als je een liefhebber van Vlaamse producties bent, dan mag Koen De Bouw echt niet in dit rijtje ontbreken.

  1. Welke snack mag niet ontbreken als je een film kijkt?

Tijdens een goede film waar ik helemaal in zit, wil ik helemaal niet snacken. Chips kraakt te veel. Bittergarnituur moet je te veel opletten dat je je tong niet verbrand. Toastjes of kaasjes vind ik altijd te veel gedoe met smeren.

  1. Wat is je favoriete film quote?

Daar ben ik echt ontzettend slecht in! Er zijn twee quotes die hier in huis nog wel regelmatig klinken. En dat is “Ik ben blij dat gij in mijn Team zit” uit de tv-serie Het Eiland. En natuurlijk: “Discipline, dedication and friendship…maar zeker Safety First!” Die is volop te horen in zowel de tv-serie als de film Safety First. Deze komische reeks vind ik geweldig; soms is het gewoon ongemakkelijk om naar te kijken. Hoofdrolspelers Burno Vanden Broecke, Ruth Beeckmans, Ben Segers en Matteo Simoni vind ik ook geweldig.

  1. Ben je wel eens halverwege een film weggelopen uit de bioscoop? Welke film was dat?

Nog nooit. Kijk ik via een streamingdienst dan pauzeer ik wel vaak films, maar meestal kijk ik die op een later moment af. Een film moet tenslotte net bij jouw mood van die dag passen.  Zo staat Catacombe bij mij nog klaar om verder te kijken.

  1. Wat is je favoriete film soundtrack?

Ik luister niet zo veel naar muziek, maar de filmmuziek van Grease kan ik nog steeds helemaal meezingen. Dat blijft toch jeugdsentiment.

  1. Heb je een guilty pleasure op filmgebied?

Mijn keuze om alleen maar Nederlandse en Vlaamse films te kijken, wijkt natuurlijk al af. Maar als het dan om een guilty pleasure gaat dan zou ik toch de films van FC De Kampioenen willen benoemen. Vroeger keek ik die serie al met mijn ouders. Typetjes als Balthasar Boma, Pascalle en Carmen en Xavier Waterslaeghers vergeet je nooit meer.

  1. Van welke film zou jij graag een review willen zien op Filmgeek?

Van Bastaard; die lijkt mij namelijk zelf ontzettend indrukwekkend.

 

Wil jij de vragen ook beantwoorden? Stuur een mailtje naar roxanne@filmgeek.nl en ik stuur je de vragen toe. 

 

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur at Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Latest posts by Roxanne (see all)

Leave a Reply